Hauptmann Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Będąc ostatnio z narzeczoną na Kopcu Kościuszki, na mapie Twierdzy (tej, która stoi na zewnątrz) zauważyłem oznaczoną Kawernę "Rajsko", miałaby się znajdować poniżej fortu, mniej więcej w jednej linii z kasynem oficerskim. Byłem, szukałem, nabijałem się na krzaczory i potykałem się o różne śmieci i kamienie. Wie ktoś z Was więcej na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 W którym miejscu jest dokładnie ta mapa na kopcu? Co do kawerny to Krakał gdzieś o niej pisał. Relikt znajduje się prawdopodobnie na skrzyżowaniu ulic Osterwy i Tuchowskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychu166 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) W Internecie też o niej nic nie jest napisane. Nic! Ale na tej mapce przy kopcu Kościuszki była zaznaczona jako "obiekt niezachowany" no więc być może na próżno szukałeś ;) . Aha, bart, co masz na myśli pisząc "relikty" Edytowane 29 Stycznia 2014 przez krychu166 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hauptmann Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 A ja wiem coś nie coś już, i w sobotę wybieram się na poszukiwania ;) Jest zasypane wejście- czy je znajdę to się okaże ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Cytuję: Kawerna Rajsko jest znana z jedynego reliktu na powierzchni - obok szkoły w Rajsku, róg Osterwy a Tuchowskiej, jest relikt wejścia. Pierwszy zwrócił na to uwagę Michał Chłopek kilka lat temu. Nie miałem powodu mu nie wierzyć, jako miejscowemu i "fortecznemu". Przejeżdżając tamtędy nie zauważyłem jednak nic specyficznego. Kapliczka stoi na jakimś betonie ale nie wydaje mi się żeby to było wejściem. Na google map jak się przybliży można oglądnąc teren Edytowane 29 Stycznia 2014 przez bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hauptmann Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Cytuję: Kawerna Rajsko jest znana z jedynego reliktu na powierzchni - obok szkoły w Rajsku, róg Osterwy a Tuchowskiej, jest relikt wejścia. Pierwszy zwrócił na to uwagę Michał Chłopek kilka lat temu. Nie miałem powodu mu nie wierzyć, jako miejscowemu i "fortecznemu". Przejeżdżając tamtędy nie zauważyłem jednak nic specyficznego. Kapliczka stoi na jakimś betonie ale nie wydaje mi się żeby to było wejściem. Na google map jak się przybliży można oglądnąc teren Bart- kapliczka stoi na betonie, tylko problem z nią jest taki, że widnieje na niej data 1879 :D chyba, że została przeniesiona w to miejsce, chociaż też mi się nie wydaje, chociaż ten beton... hmm no nic będziem szukać ;) Mnie znajomy mówił, że Chłopek znalazł zasypane wejście i wie to od niego samego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 A ma ktoś zdjęcie tej mapy z kopca Kościuszki z zaznaczonymi fortyfikacjami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hauptmann Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Fotki nie mam, ale to dokładniejsza, większa i nowocześniejsza wersja mapki z Atlasów Twierdzy Kraków, uzupełniona przez Chłopka, o kawerny Batowice (wg istnieje) Rajsko, Mydlniki, Bronowice, Skała, Łysa Góra (ze zmienioną lokalizacją)- wszystkie te i więcej są wymienione jako istniejące, lub relikty (czyli, że coś widać) więc trzeba się trochę w teren ruszyć ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hauptmann Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 aha Bart mógłbyś podać mi źródło tego cytatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Forum stowarzyszenia Rawelin, temat Kawerny Twierdz Kraków, strona 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hauptmann Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Forum stowarzyszenia Rawelin, temat Kawerny Twierdz Kraków, strona 3 Dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychu166 Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 I jak Hauptmann, byłeś już tam? Znalazłeś coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hauptmann Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Czy pod kapliczką to wejście to nie wiem, ale raczej nie. Wzdłóż drogi za to (Tuchowskiej) były liczne ziemanki o różnych funkcjach ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Oglądałem dzisiaj to miejsce i myślę, że relikty kawerny są nie pod kapliczką, tylko na prawo od niej. Wygląda to na betonowy zarys obmurowanego wejścia. O tej porze roku ukryty w zaroślach ale można poszperać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi