Skocz do zawartości

Kawerny w Węgrzcach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie większość z was zna tę sprawę, temat był poruszany na wielu forach, ale pewnie i tu są osoby które cos o tym wiedza. Chodzi mi o kawewerny przy fortach Węgrzce i Łysa Góra. Możemy je znaleźć na austriackich planach ale w rzeczywistości jest trochę inaczej. Teren znajdował się w rękach wojska, przez długi, długi czas. Na zapolu fortów zbudowano inne konstrukcje, możliwe ze w ten sposób zniszczono kawerny, istnieje tez możliwość ze nigdy nie powstały. Jedna jest dość spora grupa osób które są w 100% pewne ze kawerny istnieją. Dalej okazuje się ze pewna osoba znalazła koło ogrodzenia fortu Łysa Góra wejście do „tunelu” który swoja budowa przypomina kawerne w kosocicach. Po kilku dziesięciu metrach kończy się ślepa ścianą. Możliwe ze to właśnie jest poszukiwana kawerna. Może ktoś z was wie coś na ten temat?

Zamieszczam austriacki plan kawerny

http://two.xthost.info/ali111/04.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Skoro nikt się tu nie odzywa, to ja cos napisze, bo od ostatniego czasu trochę na ten temat się dowiedziałem z innego forum

Tunel, o którym pisałem w powyższym poście, w rzeczywistości nie jest żądną kawerną tylko kanałem, który odprowadzał wodę... Tunel ma być zasypany, wiec za niedługo już go raczej nie zobaczymy.

A ja osobiście wątpię, że coś tam jeszcze jest. Jeżeli już powstała tak jakąś kawerna to raczej była budowana tak jak w Kosocicach, czyli omurowane wejście, a reszta drążona metodami górniczymi z drewnianym stropem. Z tego, co wiem nie ma tam żadnych skal wapiennych, w których by można drążyć takie kawerny jak w Bodzowie, czy Pychowicach, wiec taka kawerna w zasadzie nie ma prawa istnieć, bo albo się sama zawaliła, albo została zasypana.

Tak poza tym myślę ze krakowskie kawerny to naprawdę ciekawy temat i często zapominany, dlatego może warto by go poruszyć na forum, lub stronie, ale to już musi zadecydować admin :D

Opublikowano
a tak pozatym, ma ktos może jakies archiwalne plany kawern, tzn. skany?? Ja spotkałem sie tylko z tym z Łysej Góry...
Opublikowano

Nie wolno publikować linków do innych stron o Twierdzy Kraków.

jasne że regulamin znam, link masz juz na pw

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A może ktoś mi powie ile kawern jest w Krakowie??

Ja naliczyłęm sie 20 i tu je wymienie, czy ktoś może wie o jakiś innych??

A drugie pytanie to do tych kawern przy których nie pisałem w jaki są stanie. Kto wie co z nimi teraz??

1.Kawerna ul. Bodzowska (przy forcie 53) - sucha i dostępna do zwiedzania

2.Kawerna ul. Pustelnia/Tyniecka (przy forcie 53) - sucha i dostępna do zwiedzania

3.Kawerna ul. Widłakowa/Tyniecka (pod kapliczką) - sucha i dostępna do zwiedzania

4.Kawerna Wielkanoc ul. Widłakowa - sucha i dostępna do zwiedzania

5.Kawerny ul. Tyniecka (Pychowice) - trzy kawerny, suche, dostępne do zwiedzania

6.Kawerna schronowya ul. Tyniecka (przy szańcu Fs 29) - relikty.

7.Kawerny schronowye ul. Winnicka (przy forcie 53a) - dwie kawerny, zalane, czesciowo zasypane

8.Kawerna ul. Osterwy (przy forcie 50 1/2 W) - częściowo zasypana.

9.Kawena koło Kosocic na Zadworzu

10.Kawerna ul. Petofiego - ślady omurowanych wejść.

11.Kawerna koło fortu 48 Batowice

12.Kawerna Łysa Góra - temat poruszany kilka postów wyżej, prawdopodobnie nie istnieje

13.Kawerna ul. Bibicka/Dróżnicka - podobnie jak w Kosocicach - częściowo zasypana.

14.Kawerna przy forcie 41a Mydlniki - dwie kawerny

15.Kawerna przy forcie 38 Skała

16.Kawerna ul. Mirowska - sucha i dostępna do zwiedzania

17.Kawerna ul. ks.Józefa

Tutaj mapka:

http://matys.krakow.w.interia.pl/1.GIF

Opublikowano

Kawerna pod fortem Batowice z 1914 r. ( 2 wejścia )

Jedno jest zasypane, a drugie zabetonowane.

Wejścia uległy destrukcji w wyniku ogródków działkowych :).

nie wiem czy dobrze patrzę ale w tym spisie nie widzę Kawerny Witkowice

Kawerna o funkcji magazynu farmaceutyków, została ona ulokowana powyżej potoku Bibiczanka o 10 m. Została wyryta w ziemi, posiadała stropy wzmocnione szalunkiem i stemplami drewnianymi. Uległa zawaleniu w latach 70 - tych.

Znajduje się przy ul. Dożynkowej.

Opublikowano

mapka dostepna wszedzie w internecie, tylko nanioslem na nią cyferki w paincie:)

dokładny adres masz na pw ;)

Opublikowano

Więc żeby wszystko było jasne. Ten plan który tam zamiesciłem nie jest austryjacki tylko rysowany przez Krzysztofa Wielgusa według stanu z 1986, ale to nie ma nic do rzeczy ponieważ tą mapką posłużyłem się tylko po to aby naieść na nie te cyferki.

Ten spis dałem dlatego bo o niktórych kawernach zupełnie nie mam pojęcia, i nie spotkałem sie z żadnymi opisami w intermnecie i ta dalej. Chodzi o obieknty nr. 9, 11, 14. Znany i nieznany pan Henryk (Łukasik) twierdzi ze taki kawerny istniały, nawet dał je na mapach w soich książkach. Trzeba by sie go o to zapytac albo pytanie skierować do pewnego grona w krakowie które ponoć posiada wszystkie archiwki krakowskich kawern. I nie chodzi mi o archiwum UMK.

Opublikowano

mam pytanie :)

Kawerna nr 11. - znajduje się koło fortu 48a Mistrzejowce

to czemu na mapce kawerna koło fortu 48a Mistrzejowice znajduje się jest koło Fortu Sudoł i Fortu Batowice ? :)

Bo jak pisałem wyżej koło Fortu Batowice istniała kawerna...

Opublikowano
nie to tylko taka mała pomyłka była. Kawerna z numerkiem 11 jest koło fortu 48 Batowice (miedzy Batowice, a Sudół). Więc cyferka jest dobrze postawiona.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Matys czy jestes w stanie powiedziec mi skad masz skan planu kawerny pod Łysą Górą??
Opublikowano

hmmmm a co tropicie kolejną sensacje?? złamanie praw autrskich i takie tam???

ten plan znajduje się na stronie fortyck, a forum jest częscią tego serwisu...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...