fortyck Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2004 Moje pierwsze spotkanie z fortami Twierdzy Kraków miało miejsce w 1987 roku za pośrednictwem książki J. Piwowońskiego: ''Mury, które broniły Krakowa''. Na własne oczy zobaczyłem Fort 50a Lasówka, wtenczas jeszcze niedostępny, bo zajęty przez spółdzielnię chemiczną ''Barwa'' (nawiasem mówiąc istnieje do dziś, na szczęście w innym rejonie Krakowa), ale (patrząc z perspektywy czasu) był cały w prawie idealnym stanie... Następnie ujrzałem Fort 2 Kościuszko, Fort 50 Prokocim... A potem coraz więcej i powrotów do tych już odwiedzonych, ale to już gdy miałem pierwszą wersję strony internetowej. A przed tym nastąpiło nieoczekiwane zrządzenie losu: w 1999 roku podczas niezliczonej wędrówki do Fortu 50a Lasówka, odkryłem pozostałości chemiczne po byłym użytkowniku tego obiektu (''Barwy"), górę tubek z farbami do włosów, szklanych próbówek, itd. Nie mogąc się pogodzić z takim stanem rzeczy napisałem list do redakcji ''Gazety Krakowskiej'' informując o dokonanym odkryciu. Szybko odpowiedzieli, telefonicznie. W umówionym dniu, spotkałem się z reporterem tej gazety i razem wyruszyliśmy do Fortu 50a. Tam opowiedziałem co i jak, reporter zrobił fotki tego znaleziska i... wkrótce potem ukazały się trzy duże artykuły w ''Echu Krakowa'' (codziennym dodatku do ''GK'') o tej sprawie. I udało się, ''Barwa'' wywiozła te śmieci z Fortu 50a Lasówka. Wtedy (gdy odkryłem te śmieci) postanowiłem biec z odsieczą na ratunek zaniedbanej Twierdzy Kraków, co prawda nie myślałem jeszcze o stronie internetowej, a raczej robiłem zdjęcia fortów. Dopiero w czerwcu 2002 roku zainwestowałem w profesjonalną domenę na adres strony. I wykupiłem usługi serwerowe u liczącego się providera internetowego. Niestety nie byłem na tyle jeszcze obeznany z tym wszystkim, że na początku 2003 roku rozwiązałem Umowę. Strony nie było (była tylko informacja o tym, że wkrótce powstanie niczym Feniks z popiołów) w Internecie do końca sierpnia 2003 roku. W czerwcu 2003 roku u prywatnej osoby zamówiłem stworzenie serwisu internetowego z prawdziwego zdarzenia, oraz znalazłem nowego providera (też istnieje w Krakowie) i u niego super ofertę serwerową, komercyjną, na serwis... I od września 2003 roku wystartowała ponownie strona pod tym samym adresem co wtedy: www.fortyck.pl Mam coraz to nowsze pomysły na ten serwis, jest kilka osób, które tworzą (jeszcze dorywczo, z pasji) razem ze mną tą witrynę. A będzie jeszcze lepiej i to wkrótce :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fafik23 Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2005 gratuluje wytrwalosci! oby tak dalej trzymac!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 również gratuluje wytwałości ! tak trzymać ;) idzie co raz lepiej ! :D... Twierdza Kraków to przecież piękny temat ;) hobby :D moje spotkanie z Twierdzą Kraków ;)...właściwie to turystyką ogólnie zainteresowałem się w wakacje :) które spędzałem prawie całe ( a prawie robi wielką różnicę :D ) w domu. Musiałem znaleźć sposób na wakacje w mieście :D i wycieczki po okolicach domu były strzałem w dziesiątkę ;) nie dość że daleko od domu :D to jeszcze kilka godzin bez rodziców :P. Czułem się wolny :) można powiedzieć że złapałem bakcyla ;). A jak trafiłem na trop Twierdzy Kraków ? :) będąc w Forcie Batowice... nie mialem odwagi wejść do środka :D ( strach :oops: :D ) ... i nastała chęć odkrycia tego fortu, no i szukając informacji nt. Fortu Batowice trafiłem na stronę www.fortyck.pl zobaczyłem że organizujecie wyprawy :D i jestem ! :D A moje dwie pierwsze wyprawy były świetne ;) przygoda z niezbyt legalnym :D wejściem na teren wojskowy... oraz przygoda w ciemnych kawernach :D tylko ciekawego do odkrywania ! :D a sam byłem na ledwie 7-10 fortach.Z każdą wyprawa ciekawość i chęć odkrycia jest większa... :D i to jest piękne ;). Dotychczasowe przygody z TK zawsze mile wspominam :) a dopiero początek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Ja natomiast pamiętam że bardzo dawno temu - może miałem 6 - 7 lat na wycieczce po okolicach krakowa a raczej pikniku na odludzi natknąłem sie na jakiś dziwny mur, a raczej ścianę gdzieś w lesie i jakieś zabudowania porośnięte trawskiem i drzewami - wtedy poraz pierwszy usłyszałem słowo fort (było to gdzieś w okolicach lasku wolskiego i nie mam pojęcia co wtedy widziałem. Później kilkanaście lat przerwy. Codzienne mijanie Bastionu Kleparskiego nie ruszało mnie wcale - może że jest taki dostępny i widziany dzień w dzień. aż w kwietniu 2005 roku kolega zawiózł mnie na Fort 39 i 53 - nie wiedział że obudził we mnie zło pierwotne i słowo FORT będzie moim drugim imieniem (żeby jeszcze wiedza szła w parze z tym pierwszym) ale właśnie po to tu jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 no to Lukasz, zadawaj pytania w "Kto pyta nie bładzi" :mrgreen: na pewno jakies masz, a mysle ze na pewno ktos Ci pomoże :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frangern Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 Mnie zainteresowanie Twierdzą Kraków dotknęło w 2001 roku, gdy zobaczyłem w księgarni pierwszą część przewodnika Łukasika i Turowicza. Można powiedzieć, że otworzyło mi to oczy na zupełnie, czy tez prawie zupełnie, nieznany aspekt dziejów Krakowa. Kolejne dwie części bardzo pobudziły moja ciekawość. Zacząłem też trochę grzebać w Internecie, czego wynikiem jest moja tu obecność. Poza tym, 3 lata temu, przeprowadziłem sie na Borek Fałęcki i mieszkam teraz 5 minut drogi od fortu 52 Borek. Jak więc, w takiej sytuacji, nie interesować się Twierdzą Kraków ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 posiadasz może 2 część Łukasika i Turowicza? Bo ja mam 1 i 3 a drugiej nie można nigdzie dostać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 ja mam 2 część a nie mam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 możemy sobie nawzajem pożyczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 no i jak się okazało na ostatniej wyprawie coś co wziąłem za pozostałości forteczne było pozostałością po wyciągu narciarskim (jak powiedział Wojciech)... co i tak faktu nie zmienia że pierwszy faktyczny kontakt z Fortami miałem daaaaaaaawno temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi