Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
Opublikowano
Do dnia dzisiejszego fort i przyległy teren pozostaje w użytkowaniu wojska. Fort pełni funkcje magazynowe. Nie jest dostępny do zwiedzania.

Źródło: Henryk Łukasik - " Twierdza Kraków - Znana i nieznana " część 2

Książka wydana w 2001 roku.

Czy są to informacje nadal aktualne, czy fort i poligon nadal są zajęty przez wojsko ? Czy można w legalny ;) sposób zwiedzić fort i poligon ?

Opublikowano

powiem Ci tak.

Oficjalnie zamknięty poligon nie jest, ale jak się tam będziesz kręcił, a spotkasz patrol to możesz mieć lipe.

Sam fort? teoretycznie... nie bardzo da się wejść, ale ostatni wypad jaki tam był udał się bez przeszkód. a tam byłem jakiś ładny szmat czasu temu i też bez "zatrzymania", ale przed fortem masz budę wartowniczą. Oczywiście można iść od innej strony.

Myślę jednak, że to kwestia szczęścia, czy się uda czy nie.

W niedziele prawie zawsze są tam strzelanki asg, więc można by próbować właśnie wtedy (nie zapomnij o okularach ochronnych) i treningi psów, które potem sobie biegają po terenie poligonu...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

hej , witam , pradawno już mnie tu nie było , ale niestety praca nie pozwala mi na chwilę wolnego . Cóż nowego , a może dla kogoś nic nowego , mam ? Otóż ostatnio naprawiałem samochód u pewnego mechanika w Rząsce .

Gadu gadu i dowiedziałem się od niego że w Forcie Pasternik zaczynają się podziemne tunele które lecą aż w okolice Leroy Merlin albo i trochę dalej. Dostałem namiar na pewne osoby które wiedzą gdzie są wejścia i mogą się na taką eskapadę wybrać .

Opublikowano
post scriptum , co do zwiedzania samego fortu , no problem , moja matka ma licencję przewodnika miejskiego i już nie raz wojskowi ją tam wpuszczali bez problemu.
Opublikowano

no to dlaczego ja jeszcze siedzę w domu zamiast latać z latarką po forcie?

a tak na serio to jeśli jest możliwość wejścia legalnie i zwiedzenia całości to pierwsza klasa. Tylko czy jesteś w stanie zorganizować takie coś?

Opublikowano
Fort 43 Pasternik niejednokrotnie zwiedzany przeze mnie był, ale jak by się nadarzyła okazja ponownie go zwiedzić jestem bardzo chętny. Jeśli mowa o podziemnych tunelach to pierwsze słyszę, tym bardziej bym był zainteresowany ich"spenetrowaniem", jeżeli są w pełni przepustowe tzn. nie zasypane.
Opublikowano
Ludzie dajcie spokój z tymi tunelami. Społeczeństwo to czyta i później w świat idą takie głupoty, że forty są połączone tunelami. Zawsze znajdzie sie ktoś kto uwierzy w takie bajeczki i zacznie rozkuwać ściany fortów w poszukiwaniu ukrytych podziemi. Na Pasterniku są tylko poterny i system kanałów odwadniających, które są niedrożne, z tego powodu w fosie stoi woda.
Opublikowano

pójdziemy zobaczymy i się przekonamy czy aby na pewno nie ma żadnych tuneli.

Piramidy też są zakręcone i dziwnej konstrukcji a jednak są, jakoś zostały zbudowane i też mają tunele, których nie powinny mieć.. Skoro chłopcy drążyli tunele w skałach w ramach kavern to czemu nie mieliby ich robić w fortach... a to, że nikt o tym nie pisze to nie znak, że ich nie ma.

Pójdziemy i się przekonamy.

Greg ma się zorientować gdzie one są i komisyjnie zobaczymy ich istnienie lub ich brak.

Opublikowano

To nie o to chodzi, że nikt o tym nie pisze, bo niby jak pisać o czymś co nie istnieje :!: Za to dostępne sa orginalne plany fortów, na których nic takiego nie ma. Ale pójdziecie i sie przekonacie, że jedynymi tunelami są poterny szt.5 w tym conajmniej 2szt zalane wodą.

Czy może mi ktoś wytłumaczyć w jakim celu (jeżeliby istniały) budowano tunele na przedpole fortów w strone potencjalnego przeciwnika???

Przypomne, że kawerny drążono na głębokim zapolu fortów w celach magazynowo - koszarowych lub w linii umocnień polowych wramach schronienia dla piechoty.

Opublikowano

Ja się nie spieram co do tuneli , twierdzę tylko iż poznałem osoby które nimi chodziły , a bajkopisarzami raczej nie są bo i po co. Kwestia sprawdzenia , bo na forum to możemy sobie pogdybać . Co do zwiedzenia , to najprawdopodobniejszy termin , to po 22 grudnia .

Co do tematu ogólnego tuneli na przedpola , gdzieś kiedyś o tym czytałem. Jak odnajdę tą książkę to wlepię skan.

Opublikowano

Pewnie czytałeś o chodnikach "kontrminerskich", które występują np. w Twierdzy Kłodzko, ale to inne czasy i inna szkoła fortyfikacji, inne przeznaczenie.

Pasternik znam bardzo dobrze, posiadam także jego plany, więc pisze to co wiem i widziałem - jedyna możliwość, że ci "ludzie" wchodzili do potern prowadzących do kaponier w fosie fortu.

Opublikowano

Krydo czy ty zawsze musisz się z innymi sprzeczać i udowadniać jaki to jesteś mądry ?

Wielkie mi halo . To tylko domysły . Poza tym , tyle tajemnic kryje Twierdza Kraków , moze to jest jedna z nich . Ale , no cóż , przyznaje ze " tunelami " często nazywane są poterny :)

Opublikowano

ale poterny nie są aż tak długie, żeby szły aż pod Liroya...

ale jak pisałem wyżej... pójdziemy... zobaczymy

Opublikowano
Ja tam nawet nie byłem jeszcze w forcie Pasternik to choćby dlatego bardzo chętnie się wybiorę. Co do tuneli to zobaczymy. Nie ma co odrazu zakładać, że ich nie ma. Warto się trochę powczuwać :P
Opublikowano

Ani sie nie sprzeczam, ani niczego nie udawadniam. Są madrzejsi ludzie w temacie Twierdzy Kraków. Lepiej od nich sie uczyć niż wyważać otwarte drzwi jak to chcecie zrobić. Twierdza Kraków nie ma tajemnic, gdyz jest dokładnie zbadana i opisana, istnieje dokumentacja fortów, archiwalne zdjęcia i plany.

Jeszcze raz wam powtórze: nie ma i nie było tuneli łaczacych poszczególne forty, ani innych o których piszecie. JEzeli chcecie bawić się w takie teorie wasza sprawa. Wystarczy poczytać pare ksiązek o budownictwie fortecznym, kilka znanych pozycji o fortyfikacji austro-węgierskiej, a nawet krakowskiej wtedy sami odpowiecie sobie na pytania zwiazane z "tunelami". Pozdrawiam wszystkich i życze miłej wycieczki. Myślę, że podzielicie się waszymi obserwacjami na otwarym forum.

Opublikowano

Krydo,

Już było pisane na tym forum o tunelach (że ich - co logiczne - nie ma na takie odległości), szkoda twojego wysiłku intelektualnego w tym twoim poście...

Nie zaczynaj na tym forum żadnych prowokacji bo żle się skończy to dla twojego konta.