Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Eeeee tam nie ma tuneli. Byłem kiedys w forcie Pasternik na wycieczce zorganizowanej przez Koło Grodzkie i przewodnik pokazywał nam cały fort. Jedynymi podziemiami były tylko korytarze prowadzące z podwalni do kaponier, tak jak wyżej pisał Krydo. Są jeszcze dwa z bocznych schroników. Ten środkowy korytarz był zamurowany (ktoś wybił tylko dziure w cegłach) a wnetrze było zalane wodą. Pewnie przecieki z fosy, która na odcinku czołowym jest podtopiona.

Do fortu można wejść bez problemu od strony drogi prowadzącej przez zasypany prawy odcinek fosy. Byłem w tamtym tygodniu na spacerze z psem, pełno żołnierzy ASG i nikt im nie zabrania tam przebywać.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Wydaje mi sie ze wczoraj w Detektywach fort Pasternik grał melinę , w której urzędowała mafia narkotykowa -__-
Opublikowano

Pozwolę sobie na dziwną wypowiedź...Tuneli raczej nigdy nie było.

Mity o nich nie wzięły się jednak znikąd.Mój Dziadek służył w c.k. armii.

Cała I wojna na froncie Włoskim.W latach 1912-1913 w Krakowie

W trakcie Wojny bywał na urlopie.Odwiedzał czasem kolegów nadal stacjonujących na miejscu.Pytany o tunele Zaprzeczył ale...Pamiętał że baterie na międzypolach bywały

łączone krytymi rowami dobiegowymi z fortami.To ludzie mogli brać za tunele.

Uśmiał się strasznie kiedy sąsiad opowiadał że niby chodził tunelem od Rynku na Kopiec Kościuszki.Dziadek niestety dawno już zmarł.W 1986

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Pamiętał że baterie na międzypolach bywały

łączone krytymi rowami dobiegowymi z fortami.To ludzie mogli brać za tunele.

Dokładnie, do tego dochodzą jeszcze kawerny (skalne i ziemne), nieraz tuz przy fortach, oraz kanały odwadniające w samych fortach - choć widać, że one z trudem przechodliwe, to ludzie i tak uważają je za komunikacyjne...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
jeżeli będzie nas jakaś grupka , nie grupa , to nie ma problemu , powiem matce i jak tylko będzie dysponowała czasem to wchodzimy na legalu.

Czy to zwiedzanie kiedykolwiek się odbyło, bo nie ma o tym informacji na forum ? Jeśli nie, to mam pytanie czy można by się przyłączyć :?: