Greg Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Krydo , to co ja się dowiedziałem dotyczy żekomych tuneli na przedpole , nie międzyfortowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRO DEO Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Eeeee tam nie ma tuneli. Byłem kiedys w forcie Pasternik na wycieczce zorganizowanej przez Koło Grodzkie i przewodnik pokazywał nam cały fort. Jedynymi podziemiami były tylko korytarze prowadzące z podwalni do kaponier, tak jak wyżej pisał Krydo. Są jeszcze dwa z bocznych schroników. Ten środkowy korytarz był zamurowany (ktoś wybił tylko dziure w cegłach) a wnetrze było zalane wodą. Pewnie przecieki z fosy, która na odcinku czołowym jest podtopiona.Do fortu można wejść bez problemu od strony drogi prowadzącej przez zasypany prawy odcinek fosy. Byłem w tamtym tygodniu na spacerze z psem, pełno żołnierzy ASG i nikt im nie zabrania tam przebywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Wydaje mi sie ze wczoraj w Detektywach fort Pasternik grał melinę , w której urzędowała mafia narkotykowa -__- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ttom Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Pozwolę sobie na dziwną wypowiedź...Tuneli raczej nigdy nie było.Mity o nich nie wzięły się jednak znikąd.Mój Dziadek służył w c.k. armii.Cała I wojna na froncie Włoskim.W latach 1912-1913 w KrakowieW trakcie Wojny bywał na urlopie.Odwiedzał czasem kolegów nadal stacjonujących na miejscu.Pytany o tunele Zaprzeczył ale...Pamiętał że baterie na międzypolach bywałyłączone krytymi rowami dobiegowymi z fortami.To ludzie mogli brać za tunele.Uśmiał się strasznie kiedy sąsiad opowiadał że niby chodził tunelem od Rynku na Kopiec Kościuszki.Dziadek niestety dawno już zmarł.W 1986 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Pamiętał że baterie na międzypolach bywałyłączone krytymi rowami dobiegowymi z fortami.To ludzie mogli brać za tunele. Dokładnie, do tego dochodzą jeszcze kawerny (skalne i ziemne), nieraz tuz przy fortach, oraz kanały odwadniające w samych fortach - choć widać, że one z trudem przechodliwe, to ludzie i tak uważają je za komunikacyjne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal1939 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 jeżeli będzie nas jakaś grupka , nie grupa , to nie ma problemu , powiem matce i jak tylko będzie dysponowała czasem to wchodzimy na legalu. Czy to zwiedzanie kiedykolwiek się odbyło, bo nie ma o tym informacji na forum ? Jeśli nie, to mam pytanie czy można by się przyłączyć :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi