rower1025 Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 W Krakowie jest wiele miejsc (punktów) widokowych z których można obserwować panoramę miasta, niektóre z tych widoków dotyczą twierdzy... :) np. będąc dziś w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie na wieży widokowej... mimo niezbyt dobrej widoczności udało mi się dojrzeć Fort Rajsko, Swosozwice, Borek.... a gdzieś we mgle prawdopodobnie Fort Łapianka... charakterystyczne kępy drzew... wszystko wskazują... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 hehe taka jest prawda że wystarczy wejść na pierwsze lepsze, wieksze wzniesienie w krakowie, i na pewno cos zobaczymy związanego z twierdzą :) w końcu forty otaczaja całe miasto kilkoma pierscieniami, a oprócz fortów jeszce mnóstwo innych obiektów (drogi, batreie, koszary, szańce itak dalej....) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Tak, po 20 wyprawie, wybraliśmy się pieszo (pogoda super wiosenna) z rowerem1025 przez Las Wolski, i poszliśmy na Kopiec Piłsudskiego: widoki niesamowite (choć nieco w oddali mgliste)... rower1025 pokazał gdzie jest jaki fort :mrgreen: Widoki są też super z Kopca Kościuszki, Kopca Krakusa, czy wyższych wzniesień w Krakowie i okolicach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 tylko niech Pan nie mówi, że Pan rower prowadził ;) rzeczywiście z K. Piłsudskiego były piekne widoki.... łatwo było dojrzeć wielkie zielone pole w Witkowicach, gdzie na jego środku jest szaniec... popatrzyć wzrokiem w górę i już jest kupa drzew... kryjących w sobie Fort Bibice... Dobrze też było widać Fort Dłubnia :) - charakterysztyczne 10 piętrowe bloki na wzgórzu na Stokach... i taki pochyły w dół teren zarosnięty drzewami... :) (ul. Petofiego)widoki wspaniałe... tylko szkoda że taka słaba widoczność :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2007 piękny widok na nowohucką część Twierdzy Kraków... Wieliczka... a dokładnie polana koło drewnianego kościoła Św. Sebastiana..... była słaba widoczność... ale jeśli utrafi się z widocznością... to widać... Klasztor na Bielanach, Szkieletor... za nim Krowodrza Górka... Mistrzjowice, Os. Na stoku, Łęg, Dolinę Dłubni, Huta Mittal Steel Poland... wystarczy za tymi obiektami poszukać kęp drzew... i pięknie widać forty: Sudoł, Batowice, Mistrzjowice, Dłubnia, Grębałów.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2007 ale z tymi drzewami to trza szukac drzewostanu akacjowego :P :shock: inny nie w chodzi w rachube... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2007 nie trzeba szukać drzewostanu... odnalezienie fotrów z dużej odległości jest banalne... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Ale po drzewostanie jest prostsze :] W Kostrzyńskiej zostało "maskowanie" na fortach. Po 100 latach to są jedyne wyspy drzew pośród pól :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2007 rower, z tym drzewostanem to troszke taki zart :P wiadomo że z dużej odległości nie rozróżnisz akacji od dębu czy innego. Ale tam gdzie wieksza kępa akacji, tam fort albo coś takiego, stąd też moj powyzszy post :P w koncu to wlsnie dzieki austryjakom mamy takie drzewka w krakowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Sprostuję: rozróżnisz 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Z wieliczki (miejsce o ktorym pisze rower) nie rozroznisz jednego gatunku drzewa lisciatego, od drugiego gatunku drzewa lisciastego, :roll: choć jak by sie postarac.... W każdym razie te kempy drzew na fortach maja charakterystyczny kształ i nawet z duzej odleglosci latwo mozna wskazac fort :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 1 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2007 dobre widoki na nowohucką część twierdzy jest także na trasie 94 (Kraków-Olkusz) a dokładniej.... jadąc z Olkusza w kierunku Krakowa PKS-em wiadomo, że PKS jest na podwyższeniu i o wiele więecj widać... mniejwięcej w miejscowościach Czajowice, Murownia, Biały Kościół, Wielka Wieś, Szyce i Modlnica szosa unosi się na tyle wysoko że widać pięknie Kraków i Nową Hutę (Zwłaszcza zakład Mittal Steel Poland i jego kominy)... jak zwykle w oczy rzuca się os. na Stoku, a tuż koło niego Fort Dłubnia... oczywiście prócz tego widać Fort Tonie i Fort Podchruście - przecież szosa koło tych obiektów biegnie... innymi widokami na tej trasie są góry...przepięknie widać Babią Górę ! (należy tylko utrafić z widocznością...) a tak to Pasmo Babiej Góry, Beskid Makowski, Gorce, Beskid Wyspowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 Z Wawelu stojąc od strony Wisły, widać Fort 53, gołym okiem coś tam da się dostrzec, ale jest miejsce z którego idealnie widać bardzo dokładnie trasy Cross`owców zchodzące się w literę V, a co za tym idzie z miejsca widokowego kilka "cm" wzwyż są ruiny "Bodzowa". Jadąc pociągiem relacji dowolnej od strony Krzeszowic po prawej stronie zaraz tuż przy torach widać fort 7 przy ulicy rydla, i to dość dobrze widać bodajże "kocie uszy", kilka km wcześniej przejazd obok fortu 41a (co prawda go :P nie widać ale tam jest ) i nie wiem przypadkiem choć mogło mi się zdawać jadąc od Zakopianki do centrum Krakowa w okolicach ul. Fortecznej coś mi przemknęło przed oczyma i nie wiem czy to był fort, a jeśli to jaki, czy w ogóle to był fort. a poza tematem dobrym źródłem lokalizacji fortów jest wg mnie program Google Earth - kilka udało mi się znaleźć i mieć mniej więcej pojęcie gdzie co się znajduje. Tak było z Prokocimiem. Długo go szukałem na zbytnim zbliżeniu i dopiero po długim czasie udało mi się znaleźć ten jakże charakterystyczny kształt lasu... :oops: normalnie wstyd ale cóż zrobić... http://img158.imageshack.us/img158/2951/50jm3.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi