fortyck Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Te zachowane jak i nie, no to ułatwiłem pytanie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 baterie: FB-35, FB-36, FB-37szańce: IS-III 1, IS-III 2 wymieniłem IS-III 2, bo admin napisał "wymień szańce" więc było ich conajmniej 2, choć szaniec IS-III 2 nie znajduje się w Lasku Wolskim... ale jednak wymienię ten szaniec.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 być może jeszcze w odpowiedziach na to pytanie padnie szaniec: IS-III 3, który istotnie - bronił Lasku Wolskiego, ale nigdy nie leżał na ternie lasku... ja czytając to pytanie odebrałem to tak że chodzi o obiekty leżące w Lasku Wolskim... a to czy jakiś obiekt miał coś wspólnego z Laskiem (tak jak IS-III 3, który go bronił) to już jest inna para kaloszy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Moja odpowiedź brzmi: W obrębie Lasu Wolskiego znajdowały sie baterie:FB35 (Feld Baterie 35) - inne nazwy tej baterii: "Srebrna Góra", Bateria B4, Bateria B4/Skała.FB36 - inne nazwy tej baterii: "Ostra Góra", Bateria B3, Bateria 3/Skała.FB37 - inne nazwy tej baterii: "Sowiniec", Bateria 37 Sowiniec. A także szaniec:IS III-1 (Infanterie Schanz 1) - inne nazwy: "Gumańczy Dół (Gomółczy Dół)", Szaniec S1, Szaniec 1/Skała. ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Moja odpoewiedz Baterie:FB 35 "Srebrna Góra"FB 36 "Ostra Góra"FB 37 "Sowiniec"FB 40 (FB 40 a i FB 40 B) Szańce: IS III-1 "Gumańczy Dół" IS III-2 IS III-3 Żeby nie było wątpliwości FB 40 i IS III-3 nie leży na terenie lasu wolskiego, ale należy do grupy bateri i szańców Lasu Wolskiego (wedlug mnie) ponieważ blokowały one dostępu do tegoż lasu. Co do tego co napisałem w nawiasie, w 1896 FB 40 rozdzielono i oznakowano na FB 40 a i FB 40 b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 poprawka do tekstu pod moi postem, IS III-2 tez nie leży w obrebie lasku wolskiego ale ja zaliczam go do tej grupy z tych powodów o których pisałem powyżej :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 IS III-2 leży na obrzeżach obrzeży :mrgreen: Lasku Wolskiego :D według mnie pytanie jest nie precyzyjne, dla mnie oznacza co innego, a np. dla ciebie Matysie, oznacza zupełnie co innego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 eeee dla mnie jest jasne:) trzeba wymienic batreie i szance lasku wolskiego :D czyli to co jest w lasku wolskim, i to co było nierozwiązalnie z nim połączone, czyli te które zapewniły mu bezposrednia obronę, te znajdujące sie na obzezach. a tak pozatym ja znalazłem jescze jedna nie istniejąca baterie na południowo zachodnim skraju lasku, wycelowaną mniej wiecej na kostrze :) numerka nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 no ok... ale baterie i szańce Lasku Wolskiego... w sensie że się tam znajdują... czy w sensie że cokolwiek miały z nim wspólnego... to powinniśmy więc w takim razie wymienić szaniec FS 2 1/2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 moim zdanie nie :D w sumie to nie wiem czy on wogole lezy na terenie lasu wolskiego(raczej na jego obzezach), a raczej nie był jakoś szczegulnie powiązany z szńcami i batreiami lasu wolskiego, tzn. nie możemy powiedziec ze on bronil tego lasu :)pozatym obiekty o ktore tu chodzi niewotpliwie bedą tylko z III rejonu obronego :) moim zdaniem oczywiscie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 ale leżał na jego terenie ! :D Las Wolski to także słoneczna promenada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Trzeba spojrzeć na mape, a nie wymyślać - teren Lasu Wolskiego jest określony i stały, więc nie cudujcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 jasne że tak. chodzi o las wolski o kształtach z 1914:D wystarczy popatrzec na SPECJAL - UBERSICHTS - PLAN VON KRAKAU wiec FS 2½ nie zaliczamy. co nie zmienia faktu że FB 40 i te inne obiekty o ktorych pisałem należały do grupy bateri i szańców lasu wolskiego, oraz nikt oprocz mnie nie napisał o tej bateria z południowo-wschodniego narożnika lasku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Hmm, jak zwykle niedomówienia i zmienianie sensu pytania w trakcie trwania konkursu :cry: Po pierwsze Matysie nie istnieją grupy bateri i szańców lasu wolskiego. Jak juz to były to grupy fortu skała i grupy fortu olszanica. Wymieniasz wszystkie szańce w okolicy... , a w lesie jest tylko ISIII-1, pozostałe są daleko, to samo tyczy się baterii. Oświeć mnie jeszcze co masz na mysli pod oznaczeniem FB40, czy są to baterie na lewym i prawym barku ISIII3? Jeszcze sprawa baterii na południowo-wschodnim krańcu lasu - takich baterii na terenie Krakowa w okresie wybuchu wojny powstały dziesiątki, było to poprostu stanowisko dział.Jeżeli w Twoim mniemaniu jest to równorzedna bateria jak FB37, FB36... to podaj mi jej numer, jak wyglądała, gdzie ja można znaleść... W spisach jej nie ma! Na zakończenie moge zamieścić archiwalny plan Lasu Wolskiego z obiektami. PS. Czy baterie fortu Bielany nie broniły dostepu do lasu??? :shock: :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 5 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Matys, gratuluję :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi