fortyck Posted March 4, 2007 Report Share Posted March 4, 2007 Te zachowane jak i nie, no to ułatwiłem pytanie :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rower1025 Posted March 4, 2007 Report Share Posted March 4, 2007 baterie: FB-35, FB-36, FB-37szańce: IS-III 1, IS-III 2 wymieniłem IS-III 2, bo admin napisał "wymień szańce" więc było ich conajmniej 2, choć szaniec IS-III 2 nie znajduje się w Lasku Wolskim... ale jednak wymienię ten szaniec.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rower1025 Posted March 4, 2007 Report Share Posted March 4, 2007 być może jeszcze w odpowiedziach na to pytanie padnie szaniec: IS-III 3, który istotnie - bronił Lasku Wolskiego, ale nigdy nie leżał na ternie lasku... ja czytając to pytanie odebrałem to tak że chodzi o obiekty leżące w Lasku Wolskim... a to czy jakiś obiekt miał coś wspólnego z Laskiem (tak jak IS-III 3, który go bronił) to już jest inna para kaloszy :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krydo Posted March 5, 2007 Report Share Posted March 5, 2007 Moja odpowiedź brzmi: W obrębie Lasu Wolskiego znajdowały sie baterie:FB35 (Feld Baterie 35) - inne nazwy tej baterii: "Srebrna Góra", Bateria B4, Bateria B4/Skała.FB36 - inne nazwy tej baterii: "Ostra Góra", Bateria B3, Bateria 3/Skała.FB37 - inne nazwy tej baterii: "Sowiniec", Bateria 37 Sowiniec. A także szaniec:IS III-1 (Infanterie Schanz 1) - inne nazwy: "Gumańczy Dół (Gomółczy Dół)", Szaniec S1, Szaniec 1/Skała. ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Matys Posted March 5, 2007 Report Share Posted March 5, 2007 Moja odpoewiedz Baterie:FB 35 "Srebrna Góra"FB 36 "Ostra Góra"FB 37 "Sowiniec"FB 40 (FB 40 a i FB 40 B) Szańce: IS III-1 "Gumańczy Dół" IS III-2 IS III-3 Żeby nie było wątpliwości FB 40 i IS III-3 nie leży na terenie lasu wolskiego, ale należy do grupy bateri i szańców Lasu Wolskiego (wedlug mnie) ponieważ blokowały one dostępu do tegoż lasu. Co do tego co napisałem w nawiasie, w 1896 FB 40 rozdzielono i oznakowano na FB 40 a i FB 40 b Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Matys Posted March 5, 2007 Report Share Posted March 5, 2007 poprawka do tekstu pod moi postem, IS III-2 tez nie leży w obrebie lasku wolskiego ale ja zaliczam go do tej grupy z tych powodów o których pisałem powyżej :mrgreen: Link to comment Share on other sites More sharing options...
rower1025 Posted March 5, 2007 Report Share Posted March 5, 2007 IS III-2 leży na obrzeżach obrzeży :mrgreen: Lasku Wolskiego :D według mnie pytanie jest nie precyzyjne, dla mnie oznacza co innego, a np. dla ciebie Matysie, oznacza zupełnie co innego :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Matys Posted March 5, 2007 Report Share Posted March 5, 2007 eeee dla mnie jest jasne:) trzeba wymienic batreie i szance lasku wolskiego :D czyli to co jest w lasku wolskim, i to co było nierozwiązalnie z nim połączone, czyli te które zapewniły mu bezposrednia obronę, te znajdujące sie na obzezach. a tak pozatym ja znalazłem jescze jedna nie istniejąca baterie na południowo zachodnim skraju lasku, wycelowaną mniej wiecej na kostrze :) numerka nie znam Link to comment Share on other sites More sharing options...
rower1025 Posted March 5, 2007 Report Share Posted March 5, 2007 no ok... ale baterie i szańce Lasku Wolskiego... w sensie że się tam znajdują... czy w sensie że cokolwiek miały z nim wspólnego... to powinniśmy więc w takim razie wymienić szaniec FS 2 1/2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Matys Posted March 5, 2007 Report Share Posted March 5, 2007 moim zdanie nie :D w sumie to nie wiem czy on wogole lezy na terenie lasu wolskiego(raczej na jego obzezach), a raczej nie był jakoś szczegulnie powiązany z szńcami i batreiami lasu wolskiego, tzn. nie możemy powiedziec ze on bronil tego lasu :)pozatym obiekty o ktore tu chodzi niewotpliwie bedą tylko z III rejonu obronego :) moim zdaniem oczywiscie Link to comment Share on other sites More sharing options...
rower1025 Posted March 5, 2007 Report Share Posted March 5, 2007 ale leżał na jego terenie ! :D Las Wolski to także słoneczna promenada... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krydo Posted March 5, 2007 Report Share Posted March 5, 2007 Trzeba spojrzeć na mape, a nie wymyślać - teren Lasu Wolskiego jest określony i stały, więc nie cudujcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Matys Posted March 5, 2007 Report Share Posted March 5, 2007 jasne że tak. chodzi o las wolski o kształtach z 1914:D wystarczy popatrzec na SPECJAL - UBERSICHTS - PLAN VON KRAKAU wiec FS 2½ nie zaliczamy. co nie zmienia faktu że FB 40 i te inne obiekty o ktorych pisałem należały do grupy bateri i szańców lasu wolskiego, oraz nikt oprocz mnie nie napisał o tej bateria z południowo-wschodniego narożnika lasku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krydo Posted March 5, 2007 Report Share Posted March 5, 2007 Hmm, jak zwykle niedomówienia i zmienianie sensu pytania w trakcie trwania konkursu :cry: Po pierwsze Matysie nie istnieją grupy bateri i szańców lasu wolskiego. Jak juz to były to grupy fortu skała i grupy fortu olszanica. Wymieniasz wszystkie szańce w okolicy... , a w lesie jest tylko ISIII-1, pozostałe są daleko, to samo tyczy się baterii. Oświeć mnie jeszcze co masz na mysli pod oznaczeniem FB40, czy są to baterie na lewym i prawym barku ISIII3? Jeszcze sprawa baterii na południowo-wschodnim krańcu lasu - takich baterii na terenie Krakowa w okresie wybuchu wojny powstały dziesiątki, było to poprostu stanowisko dział.Jeżeli w Twoim mniemaniu jest to równorzedna bateria jak FB37, FB36... to podaj mi jej numer, jak wyglądała, gdzie ja można znaleść... W spisach jej nie ma! Na zakończenie moge zamieścić archiwalny plan Lasu Wolskiego z obiektami. PS. Czy baterie fortu Bielany nie broniły dostepu do lasu??? :shock: :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
fortyck Posted March 5, 2007 Author Report Share Posted March 5, 2007 Matys, gratuluję :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts