Bartek Kocot Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2007 Piszcie coś o fortach z czasów okupacji a jak macie jakieś zdjęcia to je dajcie :) :D :) :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 Forty TK poniosły szkody po okupacji hitlerowskiej w czasie II wojny światowej. Wystarczy przejść się do Fortu 2 Kościuszko i zobaczyć (najlepiej na wiosnę) zachodnią część Fortu; wysadzona przez Niemców kaponiera zachodniego frontu Fortu Kościuszko. Fort 44 Tonie (kto był z nami na wyprawach KTK to widział na własne oczy) też poniósł uszczerbek; ziejące pustką ''oczodoły'' po wysadzonych potężnych tradytorach. Fort 49a Dłubnia; zniszczone kojce rewersowe. Bartek, fotek nie można tutaj nie wiadomo ile wstawiać, to nie galeria :) więc na przyszły raz i... dokładniej pisz w poście o co ci chodzi, dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 podobnie z Bodzowem - sam się przecież nie wysadził (o ile mi dobrze inni powiedzieli to cegiełki Rosjanie zbierali na odbudowę Warszawy w 1955... jakby jej tam było mało) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 :lol: a wogole to o ktora chodzi okupacje: sowiecka (45-89) czy niemiecką (39-45)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Wlasnie ktora :?: :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 4 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 NIemiecka i rosyjska :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Pierwsze słysze o rosyjskiej okupacji! Po przeczytaniu kilku książek o Niemcach w Krakowie w okresie 1939-1945, przekonacie sie, że nie mozna w ten sposób porównywać innych okresów w naszej historii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 powiem tak że dla mnie jako młodego polaka powiedzmy że znającego co nieco historii to "okupacja" wiąże się tylko z okresem `39-`45... wiem oczywiście o innych "incydentach" ale chyba to właśnie II wojna jest dla mnie meritum sprawy jak i okres tuż po niej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 NIE DALISCIE SIE NABRAĆ :mrgreen: chodzi o niemiecką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 A widzisz Krydo, jednak niektorzy tak to nazywają, wiec moze lepiej napisac "za czasów niemieckiej okupacji" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Myslę, że to zbędne........... bo była tylko niemiecka. Ale biorąc pod uwagę młode, niedouczone pokolenie chyba trzeba dodawać "niemiecka". Dokładnie ta sama sytuacja jest z obozem w Oświęcimiu..... niektórzy myślą, że ro polski obóz był :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 EJ !!!!! może i mam 13 lat ale historią i twierdzą kraków interesuje się odkąd mam 10 lat :x :x :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 piszcie dalej ... :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frangern Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 W sumie najlepiej sięgnąć do książek ;) Informacje o Twierdzy Kraków w czasie okupacji niemieckiej możesz znaleźć choćby u Bogdanowskiego (Warownie i zieleń Twierdzy Kraków). Choć akurat ta książka jest dzisiaj "tak sobie" dostępna :cry: - więc możesz rzucić okiem na część III przewodnika Twierdza Kraków znana i nieznana Łukasika i Turowicza. Tam temu zagadnieniu jest poświęcony jeden rozdzialik. Aha - trochę informacji (w gruncie rzeczy niewiele) możesz znaleźć w książce tomie 5 Dziejów Krakowa (Kraków w latach 1939-1945) Andrzeja Chwalby. Przykładowo w jednym z przypisów Chwalba podaje iż cała historia z centralą minerska w forcie Pasternik (z której miano wysadzać zabytki Krakowa) była wymysłem propagandy i (według niego) nie miała miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Dziwnie się składa, że kaponiera czołowa fortu Pasternik została przebudowana - zwiekszono wytrzymałość stropu wylewając ponad metr betonu + dwa daszki/okapy. Może właśnie w tym miejscu miała byc centrala..... nie podejrzewam p.Chwalbe o wycieczki na pasternik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frangern Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Hmmmm... ale czy przypadkiem ta przebudowa kaponiery nie jest jeszcze z czasów przed I wojną światową ? Tak chyba pisze Łukasik w swoim przewodniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 11 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 mam ksiązke " twierdza krakow - znana i nieznana" tom II i tom III Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 Ech,,, znowu moje posty sa kasowane.... W przewodniku Łukasika jest bardzo duzo błedów... i faktów, które nie miały miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 12 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 wiem ;) dlatego powstal ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 24 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 piszcie dalej .... PROSZĘ ;) :) ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Ech,,, znowu moje posty sa kasowane.... W przewodniku Łukasika jest bardzo duzo błedów... i faktów, które nie miały miejsca. fakty zawsze miały miejsce ... albo nie są faktami :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frangern Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 piszcie dalej .... PROSZĘ ;) :) ;) Spróbuję ;) (mam nadzieję że będzie to miało jakąkolwiek wartość :?: ) W sumie w okresie okupacji niemieckiej kilka fortów straciło swoje kopuły pancerne, które w tym czasie zezłomowywano (tak było np. w Jugowicach czy Wróblowicach) Garść informacji o losach poszczególnych fortów: Fort Benedykt - trzymano tam jeńców francuskich, ale z czasem ich przeniesiono, z racji zbyt dobrego z fortu widoku na obóz w Płaszowie Fort Krakus - też trzymano tam Francuzów Fort Lasówka - pełnił funkcje magazynu Fort Prokocim - stacjonowała tam jakaś (bliżej nieokreślona) formacja Ukraińców współpracujących z Niemcami. W fosie przy kaponierach dochodziło do rozstrzeliwań, jednak nie prawdopodobnie nie dochodziło do nich tak często jak w Krzesławicach. Fort Borek - trzymano tam jeńców (chyba tez francuskich0 z pobliskiego obozu jenieckiego w Kobierzynie Fort Winnica - tam z kolei przetrzymywano więźniów radzieckich Na razie tyle. Może być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 a co z fortem 43 i 41a ? 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frangern Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 a co z fortem 43 i 41a ? 8) Odpowiedź w najbliższym czasie [czytaj w przyszły poniedziałek , mam nieregulowany dostęp do Internetu i mało czasu dziś]. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 30 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 W forcie 49 " Krzesławice" W fosie jak i pod ścianą Niemcy rozstrzeliwali Więźniów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi