Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Forty TK poniosły szkody po okupacji hitlerowskiej w czasie II wojny światowej.

Wystarczy przejść się do Fortu 2 Kościuszko i zobaczyć (najlepiej na wiosnę) zachodnią część Fortu; wysadzona przez Niemców kaponiera zachodniego frontu Fortu Kościuszko.

Fort 44 Tonie (kto był z nami na wyprawach KTK to widział na własne oczy) też poniósł uszczerbek; ziejące pustką ''oczodoły'' po wysadzonych potężnych tradytorach.

Fort 49a Dłubnia; zniszczone kojce rewersowe.

Bartek, fotek nie można tutaj nie wiadomo ile wstawiać, to nie galeria :) więc na przyszły raz i... dokładniej pisz w poście o co ci chodzi, dokładnie.

Opublikowano
podobnie z Bodzowem - sam się przecież nie wysadził (o ile mi dobrze inni powiedzieli to cegiełki Rosjanie zbierali na odbudowę Warszawy w 1955... jakby jej tam było mało)
Opublikowano
:lol: a wogole to o ktora chodzi okupacje: sowiecka (45-89) czy niemiecką (39-45)??
Opublikowano

Pierwsze słysze o rosyjskiej okupacji!

Po przeczytaniu kilku książek o Niemcach w Krakowie w okresie 1939-1945, przekonacie sie, że nie mozna w ten sposób porównywać innych okresów w naszej historii.

Opublikowano
powiem tak że dla mnie jako młodego polaka powiedzmy że znającego co nieco historii to "okupacja" wiąże się tylko z okresem `39-`45... wiem oczywiście o innych "incydentach" ale chyba to właśnie II wojna jest dla mnie meritum sprawy jak i okres tuż po niej
Opublikowano
A widzisz Krydo, jednak niektorzy tak to nazywają, wiec moze lepiej napisac "za czasów niemieckiej okupacji" ?
Opublikowano
Myslę, że to zbędne........... bo była tylko niemiecka. Ale biorąc pod uwagę młode, niedouczone pokolenie chyba trzeba dodawać "niemiecka". Dokładnie ta sama sytuacja jest z obozem w Oświęcimiu..... niektórzy myślą, że ro polski obóz był :cry:
Opublikowano

W sumie najlepiej sięgnąć do książek ;)

Informacje o Twierdzy Kraków w czasie okupacji niemieckiej możesz znaleźć choćby u Bogdanowskiego (Warownie i zieleń Twierdzy Kraków). Choć akurat ta książka jest dzisiaj "tak sobie" dostępna :cry: - więc możesz rzucić okiem na część III przewodnika Twierdza Kraków znana i nieznana Łukasika i Turowicza. Tam temu zagadnieniu jest poświęcony jeden rozdzialik.

Aha - trochę informacji (w gruncie rzeczy niewiele) możesz znaleźć w książce tomie 5 Dziejów Krakowa (Kraków w latach 1939-1945) Andrzeja Chwalby. Przykładowo w jednym z przypisów Chwalba podaje iż cała historia z centralą minerska w forcie Pasternik (z której miano wysadzać zabytki Krakowa) była wymysłem propagandy i (według niego) nie miała miejsca.

Opublikowano
Dziwnie się składa, że kaponiera czołowa fortu Pasternik została przebudowana - zwiekszono wytrzymałość stropu wylewając ponad metr betonu + dwa daszki/okapy. Może właśnie w tym miejscu miała byc centrala..... nie podejrzewam p.Chwalbe o wycieczki na pasternik.
Opublikowano
Hmmmm... ale czy przypadkiem ta przebudowa kaponiery nie jest jeszcze z czasów przed I wojną światową ? Tak chyba pisze Łukasik w swoim przewodniku.
Opublikowano

Ech,,, znowu moje posty sa kasowane....

W przewodniku Łukasika jest bardzo duzo błedów... i faktów, które nie miały miejsca.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ech,,, znowu moje posty sa kasowane....

W przewodniku Łukasika jest bardzo duzo błedów... i faktów, które nie miały miejsca.

fakty zawsze miały miejsce ... albo nie są faktami :>

Opublikowano
piszcie dalej .... PROSZĘ ;) :) ;)

Spróbuję ;) (mam nadzieję że będzie to miało jakąkolwiek wartość :?: )

W sumie w okresie okupacji niemieckiej kilka fortów straciło swoje kopuły pancerne, które w tym czasie zezłomowywano (tak było np. w Jugowicach czy Wróblowicach)

Garść informacji o losach poszczególnych fortów:

Fort Benedykt - trzymano tam jeńców francuskich, ale z czasem ich przeniesiono, z racji zbyt dobrego z fortu widoku na obóz w Płaszowie

Fort Krakus - też trzymano tam Francuzów

Fort Lasówka - pełnił funkcje magazynu

Fort Prokocim - stacjonowała tam jakaś (bliżej nieokreślona) formacja Ukraińców współpracujących z Niemcami. W fosie przy kaponierach dochodziło do rozstrzeliwań, jednak nie prawdopodobnie nie dochodziło do nich tak często jak w Krzesławicach.

Fort Borek - trzymano tam jeńców (chyba tez francuskich0 z pobliskiego obozu jenieckiego w Kobierzynie

Fort Winnica - tam z kolei przetrzymywano więźniów radzieckich

Na razie tyle. Może być ?

Opublikowano
a co z fortem 43 i 41a ? 8)

Odpowiedź w najbliższym czasie [czytaj w przyszły poniedziałek , mam nieregulowany dostęp do Internetu i mało czasu dziś]. ;)