Greg Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Przedewszystkim SIEMANKO , dawno mnie nie było ale cóż , interes to interes i trzeba było wszystko dograć na 100% . Teraz mam troche wolnego czasu awięc pisze!Dzisiaj wybrałem się pieszo szukać "fortu" de fakto baterii FS42 . Przeglądałem wszceśniej kilka recenzji na ten temat w niektórych podawano iż 42 został kompletnie zasypany podczas poszeżania dwupasmówki. A jednak nie...Na cmentarzu w Rząsce przy pasterniku znajduje się wejście do schronu baterii . Obszedłem cmentarz od strony lasu tak aby zobaczyć czy jeszcze coś znajdę , i znalazłem . Następne 2 schrony ceglano betonowe w jednym zachowana nawet osłona wejście żelbetonowa , no i wały ziemne baterii , a za nimi wał piechoty najprawdopodobiniej . Wszystko jest w stanie dobrym , można nawet zajżeć do środka . Proponuję abyśmy się spotkali w jakiś dzień i razem obeszli w/w obiekty . Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 czemu nie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 To co znalazłeś nie ma nic wspólnego z obiektem który szukałeś. Schrony, poprzecznice i stanowiska to pozostałość baterii sprzężonej fortu 43 Pasternik (lewa) - prawa znajduje sie na terenie strzelnicy, a własciwie pozostałość wysadzonych schronów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg Opublikowano 24 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 na mapach austiackich to właśnie było określone jako 42 , a dopiero na pózniejszych jako 43 B3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Mylisz się - 42 to była ziemna bateria umiejscowiona na zapolu fortu 43 Pasternik po lewej stronie drogi od Krakowa w poblizu zasypanego obecnie magazynu amunicji. Teraz jest to teren porośniety lasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Mylisz się - 42 to była ziemna bateria umiejscowiona na zapolu fortu 43 Pasternik po lewej stronie drogi od Krakowa w poblizu zasypanego obecnie magazynu amunicji. Teraz jest to teren porośniety lasem. masz jakiś link na temat 42 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Wątpię żebyś znalazł o niej jakieś info w necie poza tym że była :D Mam na jej temat (i nie tylko, ona ciekawsza jest, niż się Wam wydaje, a sprawa jest "rozwojowa" :mrgreen:) co nieco obrazków, przemyśleń, wniosków i teorii, ale muszę to zweryfikować w terenie. A że latem źle się weryfikuje, więc zaczekam do jesieni, poszperam, a potem spłodzę referat na spotkanie TPFu. Ale to dopiero w przyszłym roku (początek 2008) będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Wątpię żebyś znalazł o niej jakieś info w necie poza tym że była :D Mam na jej temat (i nie tylko, ona ciekawsza jest, niż się Wam wydaje, a sprawa jest "rozwojowa" :mrgreen:) co nieco obrazków, przemyśleń, wniosków i teorii, ale muszę to zweryfikować w terenie. A że latem źle się weryfikuje, więc zaczekam do jesieni, poszperam, a potem spłodzę referat na spotkanie TPFu. Ale to dopiero w przyszłym roku (początek 2008) będzie. dobra , ale nie bądz taki tajemniczy , wez coś napomknij 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 jeszce co do B(43)-3 o ktorej była mowa na samym początku to ciekawe sa tam napisy na cegiełkach i slady kul ofkorz z IIWŚ, zreszta yay0 moze wkleji fotki na forum bo dzis bylismy w okolicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yay0 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 http://picasaweb.google.pl/MateuszJagocha/...sternikIBaterie prosze tutaj "pare fotek" które zrobiłem :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 fajne fotki nie powiem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg Opublikowano 2 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 z ciekawości ... jaki wielki był ten pająk ? W których obiektach dokładnie są napisy na cegiełkach , a ślady po kulach masz na zdjęciach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 pająk nie był jakis gigantyczny, ale spory jak na polske :) najwiecej napisów było o ile dobrze pamietam na skrajnie prawym schronie (patrząc na przedpole), tam tez były slady kul, zdjec niesety yay0 nie zrobił. W środkowym (przerobionym na smietnik) chyba było nie wiele napisów, i na ostatnim (tym na cmentarzu) chyba ani jednego nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg Opublikowano 2 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 a w którym był ten pająk. Mam araknofobie i pierd... tam wchodzić :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 heheheh, pająk był tam gdzie slady kul czyli skarjnie po prawej :) a swoja droga jak bylismy jakis rok temu w zimie w Toniach to tam dobiero były pająki :D chyba z dziesiec siedziało w jednym miejscu, a kazdy baardzo duzy i czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg Opublikowano 3 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 heheheh, pająk był tam gdzie slady kul czyli skarjnie po prawej :) a swoja droga jak bylismy jakis rok temu w zimie w Toniach to tam dobiero były pająki :D chyba z dziesiec siedziało w jednym miejscu, a kazdy baardzo duzy i czarny wiem chcesz mnie przestraszyć , ale ja wiem że jak jest zimno to pająków nie ma :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 hmmm to ciekawe co to za stwór na tych zdjeciach zrobionych przez admina w toniachhttp://www.fortyck.pl/ktk/ktk19_122.jpghttp://www.fortyck.pl/ktk/ktk19_123.jpg :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 nie ma bata na Mariole - jak dla mnie to pająk i to taki z ośmioma nogami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 dokladnie :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg Opublikowano 6 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 ten to mały , takie to umiem bochatersko zdeptać :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 ehhehe zwłaszcza ze jest na stropie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Zostawić pająki :| Niech sikorki i nietoperze mają co jeść ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 Miło mi poinformować i zaprosić wszystkich zainteresowanych FB 42 w ogóle, a bateriami Twierdzy Kraków w szczególności, na mój referat na ich temat na Wydział Architektury PK, II piętro, do końca w prawo, 13 lutego, godz. 18. Obiecuję, że tym razem nie będzie obsuwy czasowej. qba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi