Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedewszystkim SIEMANKO , dawno mnie nie było ale cóż , interes to interes i trzeba było wszystko dograć na 100% . Teraz mam troche wolnego czasu awięc pisze!

Dzisiaj wybrałem się pieszo szukać "fortu" de fakto baterii FS42 . Przeglądałem wszceśniej kilka recenzji na ten temat w niektórych podawano iż 42 został kompletnie zasypany podczas poszeżania dwupasmówki. A jednak nie...

Na cmentarzu w Rząsce przy pasterniku znajduje się wejście do schronu baterii . Obszedłem cmentarz od strony lasu tak aby zobaczyć czy jeszcze coś znajdę , i znalazłem . Następne 2 schrony ceglano betonowe w jednym zachowana nawet osłona wejście żelbetonowa , no i wały ziemne baterii , a za nimi wał piechoty najprawdopodobiniej . Wszystko jest w stanie dobrym , można nawet zajżeć do środka . Proponuję abyśmy się spotkali w jakiś dzień i razem obeszli w/w obiekty .

Pozdro!

Opublikowano
To co znalazłeś nie ma nic wspólnego z obiektem który szukałeś. Schrony, poprzecznice i stanowiska to pozostałość baterii sprzężonej fortu 43 Pasternik (lewa) - prawa znajduje sie na terenie strzelnicy, a własciwie pozostałość wysadzonych schronów.
Opublikowano
Mylisz się - 42 to była ziemna bateria umiejscowiona na zapolu fortu 43 Pasternik po lewej stronie drogi od Krakowa w poblizu zasypanego obecnie magazynu amunicji. Teraz jest to teren porośniety lasem.
Opublikowano
  Krydo napisał(a):
Mylisz się - 42 to była ziemna bateria umiejscowiona na zapolu fortu 43 Pasternik po lewej stronie drogi od Krakowa w poblizu zasypanego obecnie magazynu amunicji. Teraz jest to teren porośniety lasem.

masz jakiś link na temat 42 ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wątpię żebyś znalazł o niej jakieś info w necie poza tym że była :D

Mam na jej temat (i nie tylko, ona ciekawsza jest, niż się Wam wydaje, a sprawa jest "rozwojowa" :mrgreen:) co nieco obrazków, przemyśleń, wniosków i teorii, ale muszę to zweryfikować w terenie. A że latem źle się weryfikuje, więc zaczekam do jesieni, poszperam, a potem spłodzę referat na spotkanie TPFu. Ale to dopiero w przyszłym roku (początek 2008) będzie.

Opublikowano
  kuba napisał(a):
Wątpię żebyś znalazł o niej jakieś info w necie poza tym że była :D

Mam na jej temat (i nie tylko, ona ciekawsza jest, niż się Wam wydaje, a sprawa jest "rozwojowa" :mrgreen:) co nieco obrazków, przemyśleń, wniosków i teorii, ale muszę to zweryfikować w terenie. A że latem źle się weryfikuje, więc zaczekam do jesieni, poszperam, a potem spłodzę referat na spotkanie TPFu. Ale to dopiero w przyszłym roku (początek 2008) będzie.

dobra , ale nie bądz taki tajemniczy , wez coś napomknij 8)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
jeszce co do B(43)-3 o ktorej była mowa na samym początku to ciekawe sa tam napisy na cegiełkach i slady kul ofkorz z IIWŚ, zreszta yay0 moze wkleji fotki na forum bo dzis bylismy w okolicy
Opublikowano

z ciekawości ... jaki wielki był ten pająk ?

W których obiektach dokładnie są napisy na cegiełkach , a ślady po kulach masz na zdjęciach ?

Opublikowano

pająk nie był jakis gigantyczny, ale spory jak na polske :)

najwiecej napisów było o ile dobrze pamietam na skrajnie prawym schronie (patrząc na przedpole), tam tez były slady kul, zdjec niesety yay0 nie zrobił. W środkowym (przerobionym na smietnik) chyba było nie wiele napisów, i na ostatnim (tym na cmentarzu) chyba ani jednego nie było.

Opublikowano
heheheh, pająk był tam gdzie slady kul czyli skarjnie po prawej :) a swoja droga jak bylismy jakis rok temu w zimie w Toniach to tam dobiero były pająki :D chyba z dziesiec siedziało w jednym miejscu, a kazdy baardzo duzy i czarny
Opublikowano
  Matys napisał(a):
heheheh, pająk był tam gdzie slady kul czyli skarjnie po prawej :) a swoja droga jak bylismy jakis rok temu w zimie w Toniach to tam dobiero były pająki :D chyba z dziesiec siedziało w jednym miejscu, a kazdy baardzo duzy i czarny

wiem chcesz mnie przestraszyć , ale ja wiem że jak jest zimno to pająków nie ma :devil:

Opublikowano
nie ma bata na Mariole - jak dla mnie to pająk i to taki z ośmioma nogami
Opublikowano

Zostawić pająki :|

Niech sikorki i nietoperze mają co jeść ;)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Miło mi poinformować i zaprosić wszystkich zainteresowanych FB 42 w ogóle, a bateriami Twierdzy Kraków w szczególności, na mój referat na ich temat na Wydział Architektury PK, II piętro, do końca w prawo, 13 lutego, godz. 18. Obiecuję, że tym razem nie będzie obsuwy czasowej.

qba