Greg Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Przedewszystkim SIEMANKO , dawno mnie nie było ale cóż , interes to interes i trzeba było wszystko dograć na 100% . Teraz mam troche wolnego czasu awięc pisze!Dzisiaj wybrałem się pieszo szukać "fortu" de fakto baterii FS42 . Przeglądałem wszceśniej kilka recenzji na ten temat w niektórych podawano iż 42 został kompletnie zasypany podczas poszeżania dwupasmówki. A jednak nie...Na cmentarzu w Rząsce przy pasterniku znajduje się wejście do schronu baterii . Obszedłem cmentarz od strony lasu tak aby zobaczyć czy jeszcze coś znajdę , i znalazłem . Następne 2 schrony ceglano betonowe w jednym zachowana nawet osłona wejście żelbetonowa , no i wały ziemne baterii , a za nimi wał piechoty najprawdopodobiniej . Wszystko jest w stanie dobrym , można nawet zajżeć do środka . Proponuję abyśmy się spotkali w jakiś dzień i razem obeszli w/w obiekty . Pozdro!
Krydo Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 To co znalazłeś nie ma nic wspólnego z obiektem który szukałeś. Schrony, poprzecznice i stanowiska to pozostałość baterii sprzężonej fortu 43 Pasternik (lewa) - prawa znajduje sie na terenie strzelnicy, a własciwie pozostałość wysadzonych schronów.
Greg Opublikowano 24 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 na mapach austiackich to właśnie było określone jako 42 , a dopiero na pózniejszych jako 43 B3
Krydo Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Mylisz się - 42 to była ziemna bateria umiejscowiona na zapolu fortu 43 Pasternik po lewej stronie drogi od Krakowa w poblizu zasypanego obecnie magazynu amunicji. Teraz jest to teren porośniety lasem.
Greg Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Krydo napisał(a): Mylisz się - 42 to była ziemna bateria umiejscowiona na zapolu fortu 43 Pasternik po lewej stronie drogi od Krakowa w poblizu zasypanego obecnie magazynu amunicji. Teraz jest to teren porośniety lasem. masz jakiś link na temat 42 ?
kuba Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Wątpię żebyś znalazł o niej jakieś info w necie poza tym że była :D Mam na jej temat (i nie tylko, ona ciekawsza jest, niż się Wam wydaje, a sprawa jest "rozwojowa" :mrgreen:) co nieco obrazków, przemyśleń, wniosków i teorii, ale muszę to zweryfikować w terenie. A że latem źle się weryfikuje, więc zaczekam do jesieni, poszperam, a potem spłodzę referat na spotkanie TPFu. Ale to dopiero w przyszłym roku (początek 2008) będzie.
Greg Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 kuba napisał(a): Wątpię żebyś znalazł o niej jakieś info w necie poza tym że była :D Mam na jej temat (i nie tylko, ona ciekawsza jest, niż się Wam wydaje, a sprawa jest "rozwojowa" :mrgreen:) co nieco obrazków, przemyśleń, wniosków i teorii, ale muszę to zweryfikować w terenie. A że latem źle się weryfikuje, więc zaczekam do jesieni, poszperam, a potem spłodzę referat na spotkanie TPFu. Ale to dopiero w przyszłym roku (początek 2008) będzie. dobra , ale nie bądz taki tajemniczy , wez coś napomknij 8)
Gość Matys Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 jeszce co do B(43)-3 o ktorej była mowa na samym początku to ciekawe sa tam napisy na cegiełkach i slady kul ofkorz z IIWŚ, zreszta yay0 moze wkleji fotki na forum bo dzis bylismy w okolicy
yay0 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 http://picasaweb.google.pl/MateuszJagocha/...sternikIBaterie prosze tutaj "pare fotek" które zrobiłem :>
Gość Lukasz Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 fajne fotki nie powiem :D
Greg Opublikowano 2 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 z ciekawości ... jaki wielki był ten pająk ? W których obiektach dokładnie są napisy na cegiełkach , a ślady po kulach masz na zdjęciach ?
Gość Matys Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 pająk nie był jakis gigantyczny, ale spory jak na polske :) najwiecej napisów było o ile dobrze pamietam na skrajnie prawym schronie (patrząc na przedpole), tam tez były slady kul, zdjec niesety yay0 nie zrobił. W środkowym (przerobionym na smietnik) chyba było nie wiele napisów, i na ostatnim (tym na cmentarzu) chyba ani jednego nie było.
Greg Opublikowano 2 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 a w którym był ten pająk. Mam araknofobie i pierd... tam wchodzić :mrgreen:
Gość Matys Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 heheheh, pająk był tam gdzie slady kul czyli skarjnie po prawej :) a swoja droga jak bylismy jakis rok temu w zimie w Toniach to tam dobiero były pająki :D chyba z dziesiec siedziało w jednym miejscu, a kazdy baardzo duzy i czarny
Greg Opublikowano 3 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Matys napisał(a): heheheh, pająk był tam gdzie slady kul czyli skarjnie po prawej :) a swoja droga jak bylismy jakis rok temu w zimie w Toniach to tam dobiero były pająki :D chyba z dziesiec siedziało w jednym miejscu, a kazdy baardzo duzy i czarny wiem chcesz mnie przestraszyć , ale ja wiem że jak jest zimno to pająków nie ma :devil:
Gość Matys Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 hmmm to ciekawe co to za stwór na tych zdjeciach zrobionych przez admina w toniachhttp://www.fortyck.pl/ktk/ktk19_122.jpghttp://www.fortyck.pl/ktk/ktk19_123.jpg :mrgreen:
Gość Lukasz Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 nie ma bata na Mariole - jak dla mnie to pająk i to taki z ośmioma nogami
Greg Opublikowano 6 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 ten to mały , takie to umiem bochatersko zdeptać :twisted:
Gość Matys Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 ehhehe zwłaszcza ze jest na stropie :P
Gość Atterdag Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Zostawić pająki :| Niech sikorki i nietoperze mają co jeść ;)
kuba Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Miło mi poinformować i zaprosić wszystkich zainteresowanych FB 42 w ogóle, a bateriami Twierdzy Kraków w szczególności, na mój referat na ich temat na Wydział Architektury PK, II piętro, do końca w prawo, 13 lutego, godz. 18. Obiecuję, że tym razem nie będzie obsuwy czasowej. qba
Rekomendowane odpowiedzi