fortyck Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Mam nadzieję, że ktoś pomoże temu panu, w czym rzecz? oto napisał do nas maila z prośbą o pomoc w następującej sprawie, cytuję całość e-maila: ''Szanowni Państwo, forty C.K. (K.U.K.)to nie tylko Kraków. Sam wychowałem się w KŁODZKU (GLATZ(,gdzie znajdują się a dwie twierdze, zamykające wyjście z Kotliny Kłodzkiej w stronę Wrocławia.Wprawdzie obie te twierdze wpadły, podobnie jak i cały Dolny Śląska, w ręce Prusaków (pruski orzełdo dzisiaj widnieje nad bramą główną t.zw. twierdzy dużej, jednak ślady (niewielu tylko znane) zczasów władztwa Monarchii Naddunajskiej są do dzisiaj widoczne. To przede wszystkim dwugłowy orzeł wruinach kaplicy od strony ul.Łukasińskiego. Jeszcze w roku 1972 znalazłem tam muszkiet wałowy imonety, o ile dobrze pamiętam, z czasów Leopolda XVI(nie jestem już po tylu latach tegopewny).Obecnie opracowuję monografię walk w Galicji (jeżeli się w ogóle ukaże w druku, to chyba wNiemczech) i będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje na ten temat. Mam dostęp (pełny) do archiwówaustriackich (Staats / und Kriegsarchiv in Wien), niemieckich i, ograniczony, do rosyjskich.W raziepotrzeby mogę poprosić moich austriackich kolegów o pomoc w nawiąyaniu kontaktu y archiwamiwęgierskimi.Jeżeli jesteście Państwo w stanie mi w jakikolwiek sposób w tej pracy pomóc, proszę okontakt pod email: nero1954@o2.pl, lub Włodzimierz Jan Delekta Diplom / Bibliothekar F.A. Lichtenberger Str. 1b.22045 Hamburg Niemcy. Z wyrazami szacunku Wasz Nero.'' Możecie pisać w tym temacie też o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi