fortyck Opublikowano Poniedziałek o 18:50 Autor Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 18:50 Mógł zostać sprzedany, trwa jego remont. „W lipcu będę mógł zaprosić mieszkańców” Bartosz Dybała 4 lipca 2025 Fort św. Benedyktfot. Krzysztof Kalinowski/LoveKraków.pl Fort 31 św. Benedykt przechodzi remont. – Tworzymy tam centrum edukacji dla dzieci i młodzieży z zakresu nauk ścisłych – poinformowali nas krakowscy urzędnicy. Jak informowaliśmy początkiem lutego, prace przy rewitalizacji jednego z najbardziej charakterystycznych zabytków Podgórza są w trakcie i już przyniosły daleko idącą zmianę w porównaniu ze stanem, w jakim fort pozostawał przez długie lata. Ostatnio o postępy robót pytaliśmy Marcina Paradyża, pełniącego obowiązki dyrektora Zarządu Budynków Komunalnych. Przypomnieliśmy też, że swego czasu był plan, żeby miasto pozbyło się obiektu. – To mit, który chciałbym obalić. Po pierwsze: nie było planu sprzedaży fortu. Był natomiast wniosek pewnej osoby, która chciała kupić ten obiekt. Ale to nie jest równoznaczne z tym, że gmina chciała go sprzedać. W związku z tym, że taki wniosek wpłynął, wydział skarbu miasta musiał uruchomić odpowiednie procedury. Niemniej, jak wspomniałem, to nie miasto wyszło z inicjatywą, aby fort sprzedać – mówił Paradyż. Kto chciał go kupić i na jakie cele? – Z tego co wiem, była to osoba prywatna. Nie wiem, na jakie cele chciała przeznaczyć fort – stwierdził nasz rozmówca. Ostatecznie w sprawie przyszłości fortu odbyły się konsultacje społeczne. Co będzie z nim dalej? – Tworzymy tam centrum edukacji dla dzieci i młodzieży z zakresu nauk ścisłych. Wsłuchaliśmy się w głos mieszkańców. Powstał projekt, który jest moim zdaniem najlepszy ze wszystkich dotychczas realizowanych w zakresie Twierdzy Kraków – ocenił Marcin Paradyż. Przypomniał, że na inwestycję ZBK uzyskało prawie 7 mln zł dotacji ze Społecznego Komitetu Odnowy Zabytków Krakowa. – Podzieliliśmy ją na dwa etapy. Pierwszy to remont elewacji fortu. Z kolei drugi dotyczy prac adaptacyjnych, dostosowujących go do nowej funkcji. Aktualnie kończymy remont elewacji. Mam nadzieję, że już w lipcu będę mógł zaprosić mieszkańców na miejsce, by pokazać efekty pierwszego etapu. W najbliższych tygodniach ogłosimy przetarg na wybór wykonawcy, którego zadaniem będzie przygotowanie fortu na potrzeby centrum edukacji – skwitował nasz rozmówca. Żródło: https://lovekrakow.pl/aktualnosci/mogl-zostac-sprzedany-trwa-jego-remont-w-lipcu-bede-mogl-zaprosic-mieszkancow_62362.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi