fortyck Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Konkurs po wakacyjnej przerwie powrócił :) Zapraszamy do zapoznania się z NOWYMI zasadami konkursu oraz zapraszamy do zabawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 No to pierwsze pytanie:Jakie dwie znaczace nagrody zostały przyznane za adaptacje do celow współczesnych fortu Wegrzce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 jedna z nich to Nagroda in. prof. Bogdanowskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 i.............. wręczona zostanie 13 wrzesnia 2010r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Z braku pełnej odpowiedzi proponuje 0,5pkt Odpowiedź na pytanie:Fort Węgrzce - dwie nagrody:-im. prof. Janusza Bogdanowskiego 2006-im. Stanisława Witkiewicza 2010 Nagroda im. prof. Janusza Bogdanowskiego – nagroda architektoniczna przyznawana co roku dla najlepszego obiektu architektonicznego (nowej realizacji lub adaptacji starego obiektu) w Krakowie. Nagrodę przyznaje od 2003 Stowarzyszenie Archi-Szopa, które dwa lata wcześniej zaczęło wręczać "nagrody" dla najgorszych realizacji architektonicznych w mieście Archi-Szopa. Konkurs organizowany jest przy wsparciu krakowskiego wydania "Gazety Wyborczej". Celem konkursu jest wskazywanie, obok negatywnych przykładów architektury, również tych godnych naśladowania, (...) dających świadectwo nadzwyczajnej dbałości o przestrzeń publiczną Krakowa[1]. Nagroda została nazwana na cześć prof. Janusza Bogdanowskiego, jednego z inicjatorów konkursu Archi-Szopa - 2006: adaptacja fortu nr 47a Węgrzce. Nagroda Województwa Małopolskiego im. Stanisława Witkiewicza za najlepsze, współczesne realizacje architektoniczne sprzyjające ochronie i kształtowaniu krajobrazu kulturowego Małopolski - projekt nadbudowy i rewitalizacji Fortu „Węgrzce 47 a” przy drodze E-77 Kraków-Warszawa (proj. Studio S Biuro Architektoniczne, arch. Jacek Poproch, Bartłomiej Sitarski, Michał Szymanowski, inwestor – Paweł Piątkowski) – za udane powiązanie nowego i starego w architekturze, za umiejętną adaptację zabytkowego obiektu do nowego sposobu użytkowania oraz wskazanie potrzeby włączenia „zielonego” systemu fortyfikacyjnego Twierdzy Kraków do nowoczesnego krajobrazu miasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Wnioskuję że teraz to ja zadaje pytanie. Podczas II Wojny Światowej niektóre forty brały udział w działaniach wojennych. Pytanie brzmi które to były forty, jaką pełniły funkcję, jakie nazwy niemieckie zostały im przypisane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Noo Mru :!: Jeżeli znasz wyczerpujaca odpowiedź na swoje pytanie to gratuluje wiedzy. Ciekawy jestem źródła tych wiadomości, bo osobiscie nie spotkałem się z takowym opracowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Jak Krydo nie wie, to ja może zmieniam pytanie ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Jest kilka informacji na temat pojedynczych fortów, ale wszystkie było uzytkowane w okresie okupacji. Jezeli masz pełne info w temacie to szacunek :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Pełnej wiedzy w zakresie nie mam, chodziło mi o te kilka pojedynczych. Tak więc, Krydo - odpowiadaj co wiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 (edytowane) Przypuszczam, ale apeluje o jednoznaczne pytania i jednoznaczne odpowiedzi, bo na tak postawione pytanie nie spodziwałbym sie wyczerpujacej i pełnej odpowiedzi. Ale wracajmy do konkursu - kto odpowie? Edytowane 14 Września 2010 przez Krydo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Skoro nie ma odezwy zmieniam pytanie. W poprzednim chodziło mi o Fort Pasternik - centralę minerska, Fort Kościuszko ( Fort Liszt)- centrum Łącznościowe i Forty z III Północnego kręgu, których załogi stawiały krótkotrwały opór wojskom radzieckim.Pytanie:Jakie wieże pancerne używane były w krakowskich fortyfikacjach (wymień modele)? a przy okazji pytanie do Krydo jako do eksperta,oczywiście pozakonkursowe: Nie wiesz moze czy w okolicy ul.Widłakowej sa jakieś dzieła TK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 W okoliczach Widłakowej jest fort Bodzów, relikty umoncnień polowych i kawerny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbcioo Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 To może ja spróbuję. Wieże pancerne: Gruson M.80 Panzelaffete möser M.80 Panzerlaffete hübitze M.94 Panzerlaffete kanone M.94 Beobachtungsstand Versensenkpanzer M.02 Źródło: Wikipedia Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Dobrze, dobrze. Zadajesz pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbcioo Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 (edytowane) Ok. Oto pytanie: Przy Forcie tym postawiono pomnik ku pamięci osób związanych z pewnym wydarzeniem z życia owego Fortu. Wydarzenie to miało miejsce tuż po wojnie.O jakim Forcie oraz o jakim wydarzeniu traktuje to pytanie? Mam nadzieję, że za bardzo nie namieszałem :P Edytowane 21 Września 2010 przez qbcioo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Nie doprecyzowałeś po której wojnie. :) Jedyna odpowiedź, która przychodzi mi na myśl to Fort 49 Krzesławice, gdzie w fortecznych fosach miały miejsce egzekucje polskich patriotów. Tym wydarzeniem "po wojnie" mogła być ekshumacja setek zwłok z grobów i przeniesienie ciał do zbiorowej mogiły na zapolu fortu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbcioo Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Dobra odpowiedź. Zadajesz pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 (edytowane) U zbiegu ulic Golikówka oraz Rybitwy rozpoczyna/kończy się południowa część Szlaku Twierdzy Kraków. Moje pytanie dotyczy tabliczek z kilometrażem, które są tam umieszczone. Ile kilometrów z tego miejsca jest wg drogowskazów do Fortu 31 (oczywiście zakładamy że idziemy szl. TK) ? Oczywiście nie każę Wam tam jechać bo byłoby to bez sensu, tak więc wygra odpowiedź, która będzie najbliżej prawdy. Termin składania propozycji mija w czwartek o godz. 22:00. Zapraszam do typowania. :) Edytowane 22 Września 2010 przez rower1025 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Obstawiam ok 13,7 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbcioo Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 A ja obstawiam, że jest to 39 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Nie ma już co przedłużać, gdyż padła w 100% poprawna odpowiedź. Jeśli pójdziemy sobie na zbieg ulic Golikówka i Rybitwy to rzeczywiście zobaczymy iż do Fortu Benedykta jest 39 km. Zamieściłbym zdjęcie tego drogowskazu ale niestety na komputerze stacjonarnym padł mi dysk. W każdym razie qbcioo zdobywa punkt i zadaje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbcioo Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 (edytowane) Oto pytanie: W jakim forcie wykonano to zdjęcie ?? Zdjęcie pod tym adresem: http://chomikuj.pl/qbcioo/1.jpg Edytowane 24 Września 2010 przez qbcioo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Fort 52 Borek - "lewe stanowisko obserwacyjne" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbcioo Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Odpowiedź prawidłowa. Zadajesz pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi