Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedewszystkim witam wszystkich . Ucząc się na przewodnika miasta Krakowa , odkryłem moje zainteresowanie względem Twierdzy Kraków .Dużo szukam i czytam na ten temat , no ale jednak , czasami trudno coś wyszukać...

Mam następujące pytanie do Was :

fort 42 , już wiem że był w okolichach 43 , został zniwelowany a schron zasypany w trakcie poszeżania drogi...ale jakby się wgłębić to dokładnie w którym miejscu on się znajdował ?

Czy był połączony jakimś korytażem z 43 ? Zdjecia?

Drugie pytanie :

1 obszar warowny ... fort 13 , który znajdował sie przy skrzyżowaniu Pandoty a Rakowickiej... czy są jakies opisy jego , ew. zdjęcia? Czy coś nam po nim pozostało?

trzecie :

dziś byłem na poszukiwaniu fortu 41 ...i szczeże nie moge go zlokalizować a w dodatku zakopałem sie po drodze autem. .. http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/laugh.gif

z map austryjackich wynika ze leżał on na obecnym rogu ul. Witkiewicza a Brzozowskiego...ale tam zabardzo nic nie widać , czy ktoś wie coś więcej na ten temat??

EDIT : szybko działam i mam sam odpowiedz na temat pozycji fortu 41.

Załączam zdjęcia i mapy do porównania na których poznaczyłem. Przy poszukiwaniu posłużyłem sie mapą z czasów austriackich jak i mapą topograficzną gdzie jest ukształtowanie terenu. Wkrótce załączę zdjęcia i rozrysy . Można opublikować .

Opublikowano

To to jeszcze duzo wody w Wiśle przepłynie przez Kraków zanim zostaniesz przewodnikiem... Fort 42 nigdy nie istniał - była to bateria artyleryjska, a zasypany schron to odrębny obiekt bedący schronem amunicyjnym odcinka obrony. Fort 13 też nigdy nie istniał - był to bastion.

Z tymi połączeniami obiektów podziemnymi korytarzami to jest jakaś zaraźliwa choroba - najczesciej choruja na nią przewodnicy po Krakowie (to jest fakt z zycia!!!!!). Dość takich herezji :mrgreen:

Z jakich źródeł korzystałeś zdobywając wiedzę w tym temacie :?: :roll:

Opublikowano
To to jeszcze duzo wody w Wiśle przepłynie przez Kraków zanim zostaniesz przewodnikiem...

cóż do egzaminu marszałkowskiego daleko...ale to nic bo praktyka już od długiego czasu na plecach...

Fort 42 nigdy nie istniał - była to bateria artyleryjska, a zasypany schron to odrębny obiekt bedący schronem amunicyjnym odcinka obrony. Fort 13 też nigdy nie istniał - był to bastion.

zależy co mamy na myśli pod słowem "fort", ale mimo wszystko po przeglądnięciu wielu map zgadzam się ze to bateria ale dopiero pózniej ! ale mimo wszystko w wielu zródłach widnieje jako Fort oraz na mapach austriackich z XIX w. jest tam narys fortu !

Dodatkowo nie do końca teren został zplanowany , i resztki wału można zobaczyć w lasku koło cmentarza w Rząsce . Co do 13 to tu moje przejęzyczenie fort/bastion , ale chciałbym się więcej dowiedzieć na temat tegoteż obiektu , chodzby dlatego że moje dzieciństwo spędziłem pare metrów z tamtąd .

Z tymi połączeniami obiektów podziemnymi korytarzami to jest jakaś zaraźliwa choroba - najczesciej choruja na nią przewodnicy po Krakowie (to jest fakt z zycia!!!!!). Dość takich herezji :mrgreen:

może nie choroba a zwykła ciekawość , w końcu to nie jest jakaś kompletna apstrakcja... ;)

Z jakich źródeł korzystałeś zdobywając wiedzę w tym temacie :?: :roll:

ogólnie wykłady arecheologa W.Głowa oraz prof.M.Rożek , książka pt. Skarby przyrody i kultury Krakowa i okolic wydawnictwo WAM , z archiwalnych map austriackich , map topograficznych Wrota Małopolski , oraz map satelitarnych Wrota Małopolski , Encyklopedia Krakowa , oraz parę stron internetowych na temat twierdzy Kraków których nie będę wymieniał zgodnie z regulaminem obowiązującym na tym forum ;)

Opublikowano
chciałem również zaznaczyć ze często spotykam sie z opisem na temat fortu 41 , że znajduje się na terenie tej "mini jednostki" przy ul. Majora Łupaszki... po sprawdzeniu map topograficznych i z zarysem geodezyjnym , mam to na jpg'ach , fort 41 zanjdował sie na miejscu obecnych ogrodów działkowych przy ul. Majora Łupaszki a włściwie prawie po środku jej . Wywodzę to po przeanalizowaniu i skonfrontowaniu mapy austriackiej z zarysami geodezyjnymi oraz obecnych . Prawie że dokładny zarys fortu widać na obszarze ogródków działkowych .
Opublikowano
Fort 41 istnieje do dnia dzisiejszego. Jak na obiekt ziemny bez elementów murowanych zachował się całkiem, całkiem. Niestety nie jest dostepny do zwiedzania, jest własnoscia wojska i znajduje sie tam jakaś stacja radiowo-nasłuchowa(?). Stoja tam wozy techniczne i wysokie anteny.
Opublikowano
Fort 41 istnieje do dnia dzisiejszego. Jak na obiekt ziemny bez elementów murowanych zachował się całkiem, całkiem. Niestety nie jest dostepny do zwiedzania, jest własnoscia wojska i znajduje sie tam jakaś stacja radiowo-nasłuchowa(?). Stoja tam wozy techniczne i wysokie anteny.
nie zgadzam sie...po przeglądnięciu map geodezyjnych na terenie jednostki to nie są resztki fortu 41 .

Nawet bez tych map wystarczy popatrzeć na mape fortów z końca XIX w. i zobaczyć położenie fortu 41 do fortu 41a , jednostka jest wysunięta za bardzo przed fort 41a , a fort 41 zajdował sie na tym samym pasmie a nawet lekko cofnięty w stosunku do 41a , pozatym najwyższy punkt wzniesienia jest dokładnie w centrum ogródków działkowych a nie na terenie jednostki . Polecam wszystkim przeglądnięcie map geodezyjnych lub topograficznych. Ja już to przepatrzyłem porobiłem porównania i mam to w formacie JPG jeżeli ktoś chce .

Opublikowano

No i jesteśmy w domu - stwierdziłeś, że szczyt jest na terenie działek!!! I tam jest własnie fort!!!! Teren fortu jest zajmowany przez wojsko, na około otaczaja go ogródki działkowe.

MAm zdjęcia lotnicze - prześlę emailem. Napisz czy juz się przekonałeś do swoich racji :oops: ;) :idea:

Opublikowano
No i jesteśmy w domu - stwierdziłeś, że szczyt jest na terenie działek!!! I tam jest własnie fort!!!! Teren fortu jest zajmowany przez wojsko, na około otaczaja go ogródki działkowe.

MAm zdjęcia lotnicze - prześlę emailem. Napisz czy juz się przekonałeś do swoich racji :oops: ;) :idea:

jednosta cytowana przez Ciebie z antenami , tak jak to Ujełaś nie znajduje się w żadnym wypadku tam gdzie twierdzisz, lekki brak orjętacji? ...do ogrodów działkowych jest odległa o jakieś 200m w lini prostej.

Prosze Admina o wklejenie zdjęć przesłanych przezemnie , tak aby Fortuś mogła zapoznać sie z usytułowaniem jednostki względem ogrodów działkowych.

Post Scriptum : Fortuś tak , prosze , prześlij mi na maila te zdjęcia . Ja z mojej strony wyśle moje tak abyŚ mogła sie zapoznać z moimi

Opublikowano
Pod zboczem jest jednostka z antenami - pisałam o samochodach technicznych i antenach - tak jest własnie na forcie 41.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

... Nno.

41 to fort półstały, nigdy nie przebudowany na dzieło stałe (taką przebudowę przeszły np. Bodzów i Olszanica). Zachowany niemal w całości, jest tam bodajże radiolatarnia czy inksze coś związane z wojskową nawigacją lotniczą. I jest w samym środku działek :mrgreen:

42 to nie fort, tylko stała bateria, ale całkowicie ziemna, podobnie jak pochodzące z tego samego czasu baterie 35 i 36 (obie zachowane) i 37 (nieistniejąca) w Lesie Wolskim. już w latach 90 tych XIX w. (a zapewne wcześniej) była opuszczona. Krótko przed wojną przebudowano ją na bardzo nowoczesną baterię polową, funkcjonującą w grupie fortu Pasternik - o rozproszonym układzie i działobitniach połączonych rowami komunikacyjnymi (profil "wgłebny", całość wkopana w ziemię niczym rowy strzeleckie, a nie usypana na jej powierzchni jak starsze szańce i baterie). Nota bene, tot się już nie nazywało 42, tylko Bateria B zgłowyniepamietamile Pasternik. Przy okazji - bateria przy cmentarzu w Rząsce to zupełnie inne dzieło, starsze, stałe i innej klasy. 42 jest/była bardziej na wschód, mniej więcej naprzeciw zjazdu z głównej ulicy do fortu Pasternik, i była zorientowana frontem na południe - kryła międzypole w stronę 41 i uczestniczyła we flankowaniu doliny Rudawy.

A 13, moi mili, zanim został bastionem w linii wałów rdzenia (nota bene, wtedy już nie był 13, tylko IVb) był sobie zwykłym sześciobocznym polowym szańcem typu FS. Takim samym (różnił się szczegółami, jak to u Austriaków; nawet dwóch FSów nie było takich samych :/ ) jak FS 3 spod KOpca KOściuszki, FS 29 ze skał Twardowskiego i FS 25 na Kapelance, naprzeciw Tesco.

koniecwykładukoniecwykładukoniecwykładukoniecwykładukoniecwykładukoniecwykladu :/

Opublikowano
Byłem na terenie fortu 41 "Bronowice małe" - oporcz reliktów fosy i wałów, nie ma tam kamienia na kamieniu... dzięki dobroci WP Army.
Opublikowano
Tam kamieni nigdy za dużo nie było, on miał tylko ściany (plecowe i boczną, bez frontowej), do których w fazie mobilizacji dodawano drewniano - blaszano - ziemne stropy i drewnianą ścianę elewacyjną... Te ściany są zachowane, widziałem sam dawno temu (ale wtedy jeszcze g... się na tym znałem) i na zdjęciach na stronie Daruli bodajże. Mam wątpliwości, czy są zachowane w pełnej wysokosci, bo coś się wydają niskie - no ale może po prostu WP nadsypało wnętrza pomieszczeń (w końcu splantowali część wałow i coś musieli zrobić z urobkiem).