Gość Matys Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 No śliczne :) powiem tak że warto brac z tego przykład ;) ja tam jestem tylko szarym userem, ale może ktosik inny poruszy sprawe :roll: bo slupki jeszcze w krakowie są i to w sporej ilości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Ganonim Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Odgrzewam kotleta! Fort 38 "Skała": Słupek nr 15 stał do maja 1995 roku przy Małym Radioteleskopie. Słupki 16 i 17 stoją nadal w bukowym zagajniku przy Małym Radioteleskopie. Obydwa posiadają napis "KKF", przy czym słupek nr 17 miał napis specjalnie zatynkowany/zabetonowany, więc musiałem skuć warstwę betonu. Napis jest nietknięty. Pod słupkiem nr 15 znaleziono w 1995 roku szkatułkę z planami kolei wiedeńskiej i orderami/dokumentami (dokładniej nie wiem). Słupki 16 i 17 będą przeze mnie studiowane w przyszłym miesiącu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 namierzyłem wczoraj ten słupek koło fortu Krzesławice. http://img163.imageshack.us/img163/3695/img7604z.jpg Jak widać przetrwał budowę. Choc jest mocno sponiewierany. Generalnie wczorajsza wycieczka (rowerowa) miała na celu namierzenie słupków fortecznych. Oprócz tego w Krzesławicach obfotografowałem kilka czy kilkanaście słupków w Lasku Wolskim http://img825.imageshack.us/img825/3166/img7615w.jpg http://img850.imageshack.us/img850/1192/img7622i.jpg http://img846.imageshack.us/img846/7964/img7628.jpg http://img88.imageshack.us/img88/6664/img7635g.jpg Jeździłem z GPS-em więc słupki mam namierzone i w najbliższym czasie wrzucę na google maps wszystkie zdjęcia wraz z lokalizacjami. Chciałbym stworzyć taką mapkę z zachowanymi słupkami. Wiem, że nie mam jeszcze zrobionych wszystkich w Lasku Wolskim, ale je łatwo namierzyć, oraz opisywanych tu słupków koło fortu Skała. Czy znacie może jeszcze jakieś inne lokalizacje słupków w Krakowie? Czy trafił ktos może gdzieś na jakieś wzmianki o tych slupkach w literaturze, necie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 (edytowane) No to czeka Cie wielka praca do wykonania bo takie słupki są w całym Krakowie i jest ich pewnie powyzej setki znanych i nieznanych jak nasza Twierdza Kraków. Edytowane 18 Kwietnia 2011 przez Krydo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Do tej pory nie zwracłem na nie szczególnej uwagi, ale teraz zauważyłem, ze jest ich sporo. Dzisiaj zrobiłem sobie spacer ul. Droga Rokadowa i namierzyłem kilka następnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 3 "spacerki" po Krakowie i namierzona prawie setka słupków. Do tego w Lasku Wolskim dojdzie jeszcze pewnie kilkanaście.Tu macie link do google mapsOznaczenia niebieskie - słupki granitowe - prostopadłościany (KuKF) Oznaczenia czerwone - słupki piaskowcowe - z łukiem na górze (KKF) oznaczenie żółte - słupek owalny (BVR) Czy ktoś z Was spotkał gdzieś jeszcze taki owalny słupek (BVR)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Ja znalazłem jeszcze jeden przy baterii FB36 w Lesie Wolskim.Gdzies przeczytałem, że oznaczenie BVR znaczy Bauverbotsrayon - strefa zakazu zabudowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Dzisiaj jeszcze kilka nastepnych w Lasku Wolskim. Kilka postów wyżej był wpis, że sa oznaczone cyframi arabskimi lub rzymskimi.Do jakiej kategorii zaliczyc ten? KuKFEB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 No to brakuje mojego ulubionego na tej mapce - koło fortu Prokocim :)http://www.fortyck.pl/inne/inne47_005.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 A tak mniej wiecej to w którym miejscu? Bo byłem niedawno koło tego fortu i nie zauważyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Znalazłem lokalizację na forum, byłem, znalazłem, sfotografowałem i umieściłem na mapie.Dzięki za podanie lokalizacji, nigdy bym się nie spodziewał że może być w tym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 (edytowane) Jakby tak zrobić misję - poszukiwanie nieodnalezionych słupków fortecznych :)Ale warto by mieć jakieś wstępne namiary, żeby taka misja nie zakończyła się fiaskiem :)Eee, to muszę edytować mojego posta, widzę że chyba słupków zdecydowanie przybyło od poprzedniego razu jak oglądałem mapkę. Mnie ucieszyłyby zwłaszcza takie w nietypowych miejscach. Hmm,Wola Prokocim, Bieżanów? Płaszów?Bo widzę że okolice Kosocic i Rajska są nieźle zinwentaryzowane :) Edytowane 9 Maja 2011 przez Grdalus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Ganonim Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Ze wszystkich słupów wokół Fortu 38 Skała brakuje pięciu lub sześciu. Już nie istnieją od kilkudziesięciu lat. Pozostałe są w stanie różnym: od dobrego przez mierny aż po bardzo zniszczone (zaszpachlowane lub zerodowane napisy). Wszystkie kilkukrotnie spisane wraz z lokalizacją. Jeśli będzie robiona mapa słupków Twierdzy Kraków za pomocą GPSa, mogę wskazać wszystkie wraz z lokalizacją nieistniejących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemon Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Jesienią zeszłego roku kopałem u siebie w ogródku doły żeby posadzić iglaki, w jednym miejscu trafiłem na coś betonowego, spróbowałem kawałek dalej i znów to samo.Ostatecznie odkopałem "to coś" i z wielkim trudem z pomocą ojca wyciągnąłem z ziemi.Okazało się że był to słupek forteczny.Widnieje na nim napis:k. k. A 19Podpowiedzcie jak możecie co oznacza skrót k.k.A oraz skąd ten słupek mógł wziąść się u mnie w ogródku.Dodam że mieszkam w Borku Fałęckim.Aha, jak by ktoś wiedział skąd ten słupek pochodzi to możemy go odstawić na właściwe mu miejsce, bo nadal leży u mnie w ogródku i zawadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Najlepiej jak byś dał radę fotkę zrobić i umieścić ją tu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemon Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Czołem, przepraszam, że tyle to trwało, ale byłem dłuższy czas po za domem.Wrzucam fotke mojego ogrodowego słupka:http://img263.imageshack.us/img263/356/dfgdfgkf.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Mam nadzieje że go zachowasz, jest w zasadzie w idealnym stanie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemon Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Mam nadzieje że go zachowasz, jest w zasadzie w idealnym stanie :) No pewnie zostanie u mnie w ogródku, wkopie go sobie gdzieś pionowo i niech sobie stoii.O jego los się nie martwię, bardziej zastanawia mnie skąd wziął się u mnie w ogródku i skąd pochodzi.Mieszkam pomiedzy ulicą Okrzei a Światowida, jak sobie zerkniecie na mapę, to raczej nigdy w mojej najbliższej okolicy nie było żadnych fortecznych budowli. Fort Borek jest dość daleko, trochę bliżej był Stalag 369 przy Żywieckiej, ale to nadal nie tłumaczy obecności i pochodzenia tego słupka u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi