Jump to content

Słupki forteczne

rower1025
 Share

Recommended Posts

No śliczne :) powiem tak że warto brac z tego przykład ;) ja tam jestem tylko szarym userem, ale może ktosik inny poruszy sprawe :roll: bo slupki jeszcze w krakowie są i to w sporej ilości

• 1 year later...

Odgrzewam kotleta!

Fort 38 "Skała": Słupek nr 15 stał do maja 1995 roku przy Małym Radioteleskopie. Słupki 16 i 17 stoją nadal w bukowym zagajniku przy Małym Radioteleskopie. Obydwa posiadają napis "KKF", przy czym słupek nr 17 miał napis specjalnie zatynkowany/zabetonowany, więc musiałem skuć warstwę betonu. Napis jest nietknięty.

Pod słupkiem nr 15 znaleziono w 1995 roku szkatułkę z planami kolei wiedeńskiej i orderami/dokumentami (dokładniej nie wiem).

Słupki 16 i 17 będą przeze mnie studiowane w przyszłym miesiącu.

• 1 year later...

namierzyłem wczoraj ten słupek koło fortu Krzesławice.

http://img163.imageshack.us/img163/3695/img7604z.jpg

Jak widać przetrwał budowę. Choc jest mocno sponiewierany.

Generalnie wczorajsza wycieczka (rowerowa) miała na celu namierzenie słupków fortecznych. Oprócz tego w Krzesławicach obfotografowałem kilka czy kilkanaście słupków w Lasku Wolskim

http://img825.imageshack.us/img825/3166/img7615w.jpg

http://img850.imageshack.us/img850/1192/img7622i.jpg

http://img846.imageshack.us/img846/7964/img7628.jpg

http://img88.imageshack.us/img88/6664/img7635g.jpg

Jeździłem z GPS-em więc słupki mam namierzone i w najbliższym czasie wrzucę na google maps wszystkie zdjęcia wraz z lokalizacjami.

Chciałbym stworzyć taką mapkę z zachowanymi słupkami. Wiem, że nie mam jeszcze zrobionych wszystkich w Lasku Wolskim, ale je łatwo namierzyć, oraz opisywanych tu słupków koło fortu Skała. Czy znacie może jeszcze jakieś inne lokalizacje słupków w Krakowie? Czy trafił ktos może gdzieś na jakieś wzmianki o tych slupkach w literaturze, necie?

3 "spacerki" po Krakowie i namierzona prawie setka słupków. Do tego w Lasku Wolskim dojdzie jeszcze pewnie kilkanaście.

Tu macie link do google maps

Oznaczenia niebieskie - słupki granitowe - prostopadłościany (KuKF)

Oznaczenia czerwone - słupki piaskowcowe - z łukiem na górze (KKF)

oznaczenie żółte - słupek owalny (BVR)

Czy ktoś z Was spotkał gdzieś jeszcze taki owalny słupek (BVR)?

• 2 weeks later...

Jakby tak zrobić misję - poszukiwanie nieodnalezionych słupków fortecznych :)

Ale warto by mieć jakieś wstępne namiary, żeby taka misja nie zakończyła się fiaskiem :)

Eee, to muszę edytować mojego posta, widzę że chyba słupków zdecydowanie przybyło od poprzedniego razu jak oglądałem mapkę. Mnie ucieszyłyby zwłaszcza takie w nietypowych miejscach. Hmm,Wola Prokocim, Bieżanów? Płaszów?

Bo widzę że okolice Kosocic i Rajska są nieźle zinwentaryzowane :)

Edited by Grdalus

• 3 months later...
Ze wszystkich słupów wokół Fortu 38 Skała brakuje pięciu lub sześciu. Już nie istnieją od kilkudziesięciu lat. Pozostałe są w stanie różnym: od dobrego przez mierny aż po bardzo zniszczone (zaszpachlowane lub zerodowane napisy). Wszystkie kilkukrotnie spisane wraz z lokalizacją. Jeśli będzie robiona mapa słupków Twierdzy Kraków za pomocą GPSa, mogę wskazać wszystkie wraz z lokalizacją nieistniejących.

• 5 months later...

Jesienią zeszłego roku kopałem u siebie w ogródku doły żeby posadzić iglaki, w jednym miejscu trafiłem na coś betonowego, spróbowałem kawałek dalej i znów to samo.

Ostatecznie odkopałem "to coś" i z wielkim trudem z pomocą ojca wyciągnąłem z ziemi.

Okazało się że był to słupek forteczny.

Widnieje na nim napis:

k. k. A

19

Podpowiedzcie jak możecie co oznacza skrót k.k.A oraz skąd ten słupek mógł wziąść się u mnie w ogródku.

Dodam że mieszkam w Borku Fałęckim.

Aha, jak by ktoś wiedział skąd ten słupek pochodzi to możemy go odstawić na właściwe mu miejsce, bo nadal leży u mnie w ogródku i zawadza.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Mam nadzieje że go zachowasz, jest w zasadzie w idealnym stanie :)

No pewnie zostanie u mnie w ogródku, wkopie go sobie gdzieś pionowo i niech sobie stoii.

O jego los się nie martwię, bardziej zastanawia mnie skąd wziął się u mnie w ogródku i skąd pochodzi.

Mieszkam pomiedzy ulicą Okrzei a Światowida, jak sobie zerkniecie na mapę, to raczej nigdy w mojej najbliższej okolicy nie było żadnych fortecznych budowli. Fort Borek jest dość daleko, trochę bliżej był Stalag 369 przy Żywieckiej, ale to nadal nie tłumaczy obecności i pochodzenia tego słupka u mnie.