fortyck Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Bez komentarza. Przetrzymał największe kradzieże w krakowskich fortach... Niestety padł łupem złomiarzy, którzy bezkarnie grasują po nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piter Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Ooooooooooooo Nie, Nieeeeeeeeeeeeeeee ! ! !Co za dranie,nie moge uwierzyc ...To nie jest pima aprils ????????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2004 nie moge uwierzyc ... To odwiedż dział Wieści CK, tam jest artykuł o tym. Niestety to najprawdziwsza prawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piter Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Przeczytalem, ale nadal nie moge sie pogodzic ... jedyny taki sponson w Polsce, ba nie wiem czy dochowal sie gdzies podobny w innych bylych twierdzach ck monarchii... A tu sobie kolesie przyszli i wyharatali, ot tak sobie bo im na flaszki brakowalo ... zgroza !Faktycznie jeszcze go cieli palnikami ? Sponson byl juz pociety wczesniej, moze tylko wyrwali to co bylo juz nadciete ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wukasch Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Za takie poczynania to powinni łapska obcinac , najlepiej w miejscu gdzie zaczyna sie szyja ! Skandal i niepowetowana strata dla Twierdzy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piter Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Niestety Wukaschu, bylismy i widzielismy ... dranie probowali najpierw wyrwac calosc ze sciany i drazyli beton przy krawedzi pancerza, najwyrazniej wymiekli i wkoncu odcieli to co odstawalo.Widok podobny do tego co mozna zobaczyc na forcie Krepak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wukasch Opublikowano 25 Sierpnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2004 Rany... aż pewnie strach patrzeć. No ale tak, fort nie maiał opiekuna i tak sie to kończy. Pewnie teraz jakieś grymy przepijają te kilkaton wysokogatunkowej stali. Obym byl złym prorokiem ale kiedys pwenie połakomią sie na wieże w Skotnikach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2004 Fajny był ten sponson, szkoda go, ale takie czasy...... Bij złodzieja po łapach!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iksior Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2004 no a pisales zeby zostawic forty "niech niszczeja w spokoju"no to czemu sie rozzalasz nad sponsonem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2004 Chodziło mi o to, żeby nie robić adaptacji obiektów w sposób dobrze nam znany. Tzn. przekucia, zmiana instalacji, dziwne kolory itp. Czy widzieliście co zrobiono z fortem 45 Zielonki (Marszowiec). Dla uciechy kilku wybrańców zajmujących sie strzelectwem dynamicznym (bardzo elitarna zabawa i kosztowna) przegrodzono wałami ziemnymi fosę. O zwiedzaniu raczej nie ma mowy.... . a widzialiście co sie dzieje w Węgrzcach???? Będzie tam fabryka wina z pełną linią produkcyjną, fosa ma być zadaszona, a wniej magazyny z tym płynem. "Niech niszczeją w spokoju..." chodziło mi o tzw. ruinę kontrolowaną. Zadbać o otoczenie, wytyczyć trasy zwiedzania - stworzyć park kulturowy. Tak jak to się teraz dzieje z lotniskiem Rakowice. Kiedyś wszystko zniszczono, rozparcelowano, a teraz za wielkie pieniądze przywraca się do stanu pierwotnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2004 ale kiedys pwenie połakomią sie na wieże w SkotnikachFort w Skotnikach juz ma gospodarza....... Pena grupa, pewnych ludzi wzieła sprawy w swoje ręce..... wystarczy zobaczyć jak w tej chwili wygląda sam budynek w srodku i na zewnątrz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iksior Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2004 "Niech niszczeją w spokoju..." chodziło mi o tzw. ruinę kontrolowaną. Zadbać o otoczenie, wytyczyć trasy zwiedzania - stworzyć park kulturowy. Tak jak to się teraz dzieje z lotniskiem Rakowice. Kiedyś wszystko zniszczono, rozparcelowano, a teraz za wielkie pieniądze przywraca się do stanu pierwotnego. no to o podobnym myslimy tylko inaczej to nazywamy,ja tez jestem "za", ale ja bym np. odmalowal oryginalne napisy na scianach (patrz MRU) i ew. oswietlil (wg oryginalnego planu, oczywiscie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Jest szansa na zagospodarowanie Fortu 50 Prokocim :) Może tam powstać siedziba Muzeum Przyrodniczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yay0 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Z jednej strony łał fajnie, ale z drugiej to wszyscy znajomi z osiedli dookoła chodza tam na asg i by nei mieli gdzie tego uprawiać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 ja wolę widzieć fort odniowiony i wyremontowany jak np. Fort 49 Krzesławice niż widzieć zdewastowaną ruinę... tak jak jest obecnie Fort 50 Prokocim... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Nic nik nie zrobi z tym fortem, jest kasa i trzeba ja wydać... 100tys tyle wystarczy na plan zagospodarowania i kilka ładnych rysunków jak to ma pieknie wyglądać. I tu nastapi koniec.... bo nikt nie da pieniedzy.....nawet Unia, bo trzeba miec swój wkład! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Fort 49 Krzesławice jes brzydki( :| ).Nawet nie można bez butów przejść sie korytarzem, chodziłem tam na komputery i musiałem mieć buty na zmiane (ale ta armata jest piekna 8) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Helmut Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 To temat o forcie 50 Prokocim, wiec prosze sie trzymac tematu. Duchy to nie żarty............nie wywołujcie ich bo was zabiją(nie żartuje już prubowałem) próbować! Nie ma żadnych duchów. :bone: :bone: Ja sie bede cieszył jak zrobia cos z fortem, obecnie jest ciezko. Pancerzy prawie nie ma, jeszce tylko oslona reflektora została w prawej czesci koszar (lewej nie ma juz) plus zamkniecia wywietrzników w kaponierach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Podpisuje się pod Rowerem i Helmutem fajnie by było jak by coś tam zrobili, bo ten teren ma w sobie niesmowity potencjał 8) a fort Krzesławice wcale nie jest brzdki :P (ja zwiedziłam cały obwieszona aparatmi fot. i nikt mi nie kazał zmieniac obuwia hehe :P ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 ale mi kazali i teraz większości kazą :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yay0 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 fajnie by było jak by coś tam zrobili, bo ten teren ma w sobie niesmowity potencjał 8)Hmm tylko zauważ że to co tam zrobią nie zawsze może być dobre dla fortu w sesie jego 'fortycznośći', zapewne tez nei bedzie można ła zić po wałach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 yay0, a wolałbyś żeby Fort 50 Prokocim wyglądał jak Fort 50a Lasówka czy Fort 48a Mistrzjowice ? Wolałbyś żeby wszystkie forty były tak zdewastowane jak Fort 50... ?wtedy połowa fortów już by nieistniała... cóż z tego, że dużo fortów jest zamkniętych... kiedy to jest ich szansa... nikt nie będzie ich niszczył... te obiekty mogą przetrwać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Na razie i tak nie ma co sie ekscytować, bo nie wiadomo na jaki etapie skończą prace (może na wstepnych ogledzinach terenu :| ), np. taki sudoł, pomysl juz tak dawno powstał i cały czas nic, choc juz strasznie uzo czasu mineło. A co do zagospodarowania, to jak każdy wie bywa różnie, czasem niestety bardzo negatywnie wpływa na fort, ale mimo wszystko zapewnia to że bedzie on stał jeszce przez kilka lat. Może doczeka sie czasow kiedy zabytki zacznna byc doceniane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 tak Matys... z tymi adaptacjami fortu bywa różnie... ale chyba zgodzisz się że lepszy fort zagospodarowany niż zdewastowana ruina... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 oczywiście, ale też wole fort kory stoi bez włascicela, i jast w miare dobrym stanie, niż fort w ktorym zniszcza narys wałówm, w srodku tez wszystko pozmieniają, a z oryginalnego budynku nie wiele zostanie. Choć mamy naprzykład Węgrzece, ktore sa calkiem dobrze zrestaurowane, choc trudno dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi