Grdalus Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Pamiętacie jak podczas jednej z naszych wypraw szukaliśmy lokalizacji i jakichkolwiek pozostałości po szańcu między fortem Prokocim a fortami Kosocice i Barycz?W sumie teraz przeglądając inne strony na temat twierdzy bez problemu znalazłem potwierdzenie, gdzie ten szaniec się znajdował. Ale powiedzmy, że nie wiedziałem na 100%. Ale teraz upewniłem się na 100%Podróżując dziś po Krakowie w Google Earth i przeglądając plany zagospodarownia przestrzennego miasta wpadłem na ciekawe info.Szaniec jest uwzględniony w planie przestrzennym zagospodarowania miasta! http://www.bip.krakow.pl/?dok_id=1594&sub_dok_id=1594 Z mogących Nas interesować ustaleń planu przytoczyłbym kilka punktów: 1) Wymóg wprowadzenia zieleni, służącej uczytelnieniu zarysu szańca ziemnego,należącego do systemu fortów Twierdzy Kraków 2) Dla terenu położonego po północnej stronie drogi dojazdowej do Nastawni PiaskiWielkie ustala się strefę ochrony planu widoku ze względu na ukształtowaniei walory krajobrazowe terenu oraz obecność w granicach planu śladu dawnychufortyfikowań Twierdzy Kraków. W każdym razie proponuję zerknąć na Google Earth jak ten plan (obowiązujący od 2004 roku) jest realizowany :PNi w ząb do treści tego planu nie pasuje mi jedna chatka ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Kilka lat temu jak tam byłem to sladu po sząńcu juz nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 No własnie, ja tam też nie widziałem żadnych śladów. Może za mało wysiliłem wyobraźnię :)W każdym razie fajnie by było jakby zarys fortu został jakoś zaznaczony np. roślinnością. Tylko tak jak mówię, i widzieliśmy to w naturze na wiosnę 2009, jeden nowy dom stoi moim zdaniem na terenie tego szańca i jak patrzę na ten plan zagospodarowania to mam wrażenie, że jego lokalizacja nieco kłóci się z tym planem - mapką :)No może nie do końca się kłóci. Ale wydaje mi się że albo jest sens pozostawiać cały zarys szańca albo równie dobrze można sobie darować jego zaznaczanie w części.Pomijając fak że nic tam nie widać. A ciekawe czy możnaby tam coś znaleźć np. z wykrywaczem metalu? I ciekawe czy nic nie straszy w domu zbudowanym na dawnym szańcu? :mrred: Czy w 1914 ktoś mógł tam zginąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Tak, to była miła wycieczka, w trzy osoby. Oto fotki z okolic gdzie na tym wzgórzu widzieliśmy pozostałości umocnień (?) ziemnych: https://picasaweb.google.com/104866299495462639144/16Listopada200902 P.S. Kilka fotek jest też z tematu o: Trupi Lasek, fotki są w owym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Ciężko będzie zaznaczyć jego narys, bo szaniec przeszedł modernizację przed wojną - narys "zmiękł", profile "wyłagodniały". Obawiam się, że nawet jak kiedyś to tego zaznaczania dojdzie, to ktoś to raz, że zrobi źle, a dwa, ciężko się to będzie czytać... A co do lasku - była w nim pozycja polowa "Zadworze", łączyła górę Kaim z fortem Barycz. Mam gdzieś jej schematyczne plany. Jest tez zdjęcie lotnicze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Kuba a możesz je wstawić, bardzo jestem ciekawy jak to wygladało :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atterdag Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Chyba, że zrobią jak w Twierdzy Kostrzyn - Zieleń Miejska w miejscu nieistniejących już fortyfikacji, ścieżki zamiast wałów itp itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Krydo - bardzo podobnie jak te dwa spod Rajska, one też były modernizowane. Ich plany są w ATK o Rajsku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 No mnie pozostałości fotyfikacji polowych w tej cześci Krakowa najbardziej interesują a to z tej prostej przyczyny, że mieszkam tu od dziecka i dobrze znam okolice.Co do tych fortyfikacji polowych to znalazłem tu fajny tekst o znanych mi częściowo faktachhttp://www.krakow.pl/turystyka/materialy/stk.pdf Wzgórze Kaim (262 m n.p.m.) – położone na północnyzachód od Wieliczki. Austriacy wybudowali tu potężne fortyfikacjepolowe, będące największą pozycją wysuniętą krakowskiejtwierdzy. Pozycja miała narys półkolisty, składało sięna nią 5 punktów oporu. Punkt oporu to przystosowany doobrony okrężnej, obwodowo biegnący okop ziemny, z przekryciemprzeciwszrapnelowym, ze schronami biernymi wewnątrzzałożenia i połączonymi z okopem rowami łącznikowymi.Obsadę punktu stanowiło od pół do dwóch kompaniipiechoty, uzbrojenie to 2 do 6 ckm. Uzupełniało go 8 stanowiskflankujących (na planie półkolistym, z wysokim przedpiersiem,wyposażonych w kryte stanowiska dla co najmniej3 karabinów maszynowych). Dopełnieniem pozycji obronybyły, wysunięte na przedpole, ciągłe linie okopów z ziemnymprzedpiersiem. W centrum założenia znajdował się zespółkawern (podziemnych schronów) oraz liczne baterie artyleriipolowej. Ziemne punkty oporu wypełniały linię obronyna północ, do Wisły (największa z nich to pozycja wysunięta„Przewóz”, na przedpolu Fortu 50a „Lasówka” – 3 punktyoporu i 5 punktów flankujących) oraz na południowy wschódod pozycji „Kaim” (pozycja wysunięta „Zadworze” – 2 punktyoporu i 6 punktów flankujących). A na stronie 7 dokumentu jest fajnie zaznaczony początek czy też koniec odcinka szlaku TK przed fortem Lasówka. W świetle tego początku szlaku i tekstu o pozycjach polowych przed Lasówką , mam pytanie czy są tam jakieś ślady umocnień ziemnych? I kiedy spenetrujemy tą okolicę? Mam na myśli przedpole fortu Lasówka a może nawet Przewóz czy Brzegi. Myślę, że wiosna będzie najlepsza na tego typu poszukiwanie czegoś czego śladów już pewnie prawie wogóle nie ma ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi