Krydo Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 To nie chodzi o pieniądze tylko o to czy autor zdjęcia wie o tym, że jego praca została zamieszczona w tym przypadku w dzienniku o nakładzie ponad 100 000, za który wydawnictwo zarabia spore pieniadze. Jeżeli wystarczyłoby podać tylko źródło to po co gazety zatrudniaja fotografów??? Wystarczy wejść w internet i pościagać zdjęcia podając źródło - ale to skończyłoby sie bankructwem gazety pozwanej w wielu procesach dotyczących prawa autorskiego. To tak na marginesie.Chciałem tylko naświetlić problem naszego dziennikarstwa - kobieta pisze o forcie, którego nigdy na oczy nie widziała i posiłkuje sie zdjeciem z internetu (jak przypuszczam bez zgody autora strony i fotografii). Jeżeli jest to pismo promujace zabytki, fortyfikacje nie licząc na zysk to warunkowa zgoda, ale taki dziennik idzie tylko na kase!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 6 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Coś rusza w sprawie uporządkowania Czas na porządki w mistrzejowickich fortach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie coś więcej na temat tajemniczej "skrzynki" Fortu 48 Batowice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kresowiak Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 http://i47.tinypic.com/24mua02.jpg w poblirzu fortu natknąłem się na coś takiego, ktoś wie co to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Kulochwyt starej strzelnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kresowiak Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Okej, a czy on był częściąfortu, czy wybudowali go już po II WŚ ? Słyszałem, że w tamtejszym lasku za komuny był poligon. Kilka lat temu na drzewach w paru miejscach wisiały tabliczki opisujące, nie pamiętam już co, około 2 km dalej był szaniec, tyle wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubabrzesko Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Krakowscy policjanci badają okoliczności śmierci 66-latka. Ciało mężczyzny znaleziono w fortach na osiedlu Złotego Wieku. http://polskalokalna...ny,1895641,3320Czy moze wiecie w ktorym to forcie ludzie zasypiają przy ogniskach?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Libra Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Bezdomni i reszta ludzi wyrzuconych na margines społeczeństwa... Było już wiele wypadków i ofiar śmiertelnych w fortach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macius.tr Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 http://i47.tinypic.com/24mua02.jpg w poblirzu fortu natknąłem się na coś takiego, ktoś wie co to jest? Można kiedyś tam było znaleźć spłonki :) Jako dzieci wieszaliśmy na górze linę i mieliśmy czadreską huśtawkę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macius.tr Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 A byłby ktoś chętny na odkopanie dwóch studzienek obetonowanych w tym forcie ?? Studzienki miały swego czasu metalowe drabinki :) Zasypano je w latach 90 ze względów bezpieczeństwa ( żeby tam nie wpaść :) ) Są na 100000000 % bo sam je widziałem. Zresztą dobrych parę lat wychowywałem się na tym forcie mieszkając 200 m od niego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 W zeszłym tygodniu przechodziłem obok fortu i z koszar wydobywał się dym. Po lewej stronie zadomowili się bezdomni i to oni coś wypalali, przy okazji zewnętrza część elewacji okopcona. Zgłosiłem to do Zarządu Budynków Komunalnych do których należy fort jednak brak odzewu z ich strony. http://www.rawelin.org/forum/files/bat2_100.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macius.tr Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Jak będą w środku to trzeba na Straż Miejską zadzwonić. Choć może lepiej nie. Jeszcze gotowi zamurować drzwi i okna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychu166 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Na ścianach schronów pogotowia i schronu czołowego przyczepione są takie jakby stalowe haki (wygląda to jak wieszaki ;)). Do czego one służyły? Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez krychu166 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frangern Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Na ścianach schronów pogotowia i schronu czołowego przyczepione są takie jakby stalowe haki (wygląda to jak wieszaki ;)). Do czego one służyły?To najpewniej wieszaki na broń, w forcie Rajsko widziałem kiedyś coś podobnego, w tych samych miejscach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hauptmann Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Tak, to wieszaki na broń. Były przy wejsciu do każdego schronu, przy każdym stanowisku artylerysjkim w kaponierach oraz przed każdą salą żołnierską w koszarach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Ja otrzymałem informacje, że to były zwykłe wieszaki - na ubrania, gdyż w fortach była straszna duchota, a informacja o "wieszakach na broń" to kolejne forteczna "legenda", o której stale się powtarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frangern Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Nie pamiętam, gdzie znalazłem informację, że są to wieszaki na broń. Może u Łukasika-Turowicza? Faktycznie, sporo informacji podanych w ich przewodniku bywa nieścisłych czy wręcz błędnych. Tylko czy w c.k. armii panowała taka swoboda, że żołnierz mógł ot tak, ściągnąć swój mundur? I co miało być przyczyną takiej strasznej duchoty w fortach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arus Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Przy schronach pogotowia to były wieszaki na broń , żołnierz wieszał tam broń na czas obsługi działa które znajdowało się koło schronu pogotowia na wale ziemnym , we forcie Batowice sa jeszcze te nasypy ziemne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arus Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Bezdomny Miecio już tam nie mieszka , a ten co się zapalił przy ognisku to tez był bezdomny , ale spoko , są nieszkodliwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arus Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 macius.tr no i co z tymi studzienkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arus Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Te duchy to lekka przesada , bywałem tam co dzień ,30 lat temu tez się tam chodziło i żadnych odgłosów nigdy nie słyszałem , podkręcacie klimat a tak naprawdę nic się tam nie dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi