fortyck Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Kto widział te urokliwe (zwłaszcza jesienią i teraz zimą) krajobrazy rozpościerające się na cały Kraków ze wzgórza (340 m n.p.m.) na którym stoi Fort 51 Rajsko? Ja byłem tam już (o każdej porze roku i nawet dnia) wiele razy i na tym nie koniec :) Tak chciałem zobaczyć Kraków witający Nowy 2007 Rok, że zrealizowałem to pragnienie; witałem Nowy Rok z tego wzgórza i podziwiałem niesamowite widoki na dole, a ze mną grupka osób która też tak spędziła Sylwestra :) Oczywiście, że był szampan :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 :) Z tego wzgórza widoki są rzeczywiście bardzo urokliwe :) ...na cały Kraków :) a Kraków witał Nowy Rok ;) tak jak żadne inne miasto :) Także panorama o północy :) musiała być wspaniała ;) Sam bym na taki pomysł nigdy nie wpadł :D hehe...tylko pozazdrościć :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 no to ja bylem o północy na wzgórzu pod fortem Kościuszko i tez były piękne widoki :mrgreen: ale mnóstwo ludzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 Ja byłem przed sylwestrem.... na innym wzgórzu - niestety bez fortu - Kopiec Piłsudskiego... i cóż.... też urok ma, nie mówiąc o tym, że tam podjąłem ostateczną decyzję o swym przeniesieniu do Krakowa w aktualnym już roku :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 :D no to fajnie :D stamtąd również jest piękny widok na miasto jak ze wzgórza na którym leży Fort 51 Rajsko.... za to ja się sylwestrem nie będę chwalił :P ;) bo było by fajnie...gdyby mi nie postawili nowego bloku mieszkalnego tuż przed nosem i zasłonili pięknego widoku na miasto... :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 niestety bez fortu - Kopiec Piłsudskiego Też byłeś w jakiś sposób forteczny, tam była (przed usypaniem kopca) bateria 37 Sowiniec :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Dobre :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 1 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 To mój pierwszy... post w Nowym Roku 2008 :) Kolejnym czymś co chciałbym zobaczyć to widok (sylwestrowy ma się rozumieć) właśnie z kopca Piłsudskiego. Pozdrowienia dla tych co witali 2008 rok na wzgórzu obok Rajska :D Tym razem byłem tam... duchem :mrred: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Czy wyjaśniła się sytuacja z planami drogowymi mającymi biec przez rajska dolinę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 6 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 Na razie się uspokoiło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 1 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 Powracając do tematu: obok widoków (chodzi o widoki w sylwestra) spod Rajska, są jeszcze inne ciekawe (warte zobaczenia) panoramy sylwestrowe: nieopodal Fortu Swoszowice, ze wzgórza gdzie są ruiny Fortu Bodzów, z kopców: Kościuszki (ale na niego mają wstęp w tą noc tylko goście hotelu), Krakusa (za free :D) oraz Wandy. Ale widoki spod Fortu Swoszowice są najciekawsze ;) bo panorama Krakowa jest szersza ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Myśle , ze najbardziej interesującym miejscem , byłby kopiec kościuszki . cale centrum z niego widac . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atterdag Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 W tym roku okazało się iż Fort Rajsko jest przy okazji unikatem z przyrodniczego punktu widzenia. Na jego terenie występuje w jedynym miejscu w mieście i w promieniu kilkudziesięciu kilometrów od miasta rzadki Storczyk Męski. Aktualnie cała sprawa jest w tzw. oczekiwaniu na publikację. Chodząc jednak w okolicy warto patrzeć pod nogi czy nie depcze się tej zagrożonej i barwnej rośliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightfire007 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Z Fortu Rajsko rozprzestrzenia się piękny widok na Podgórze i Nową Hutę. Najlepiej dojechać tam ul. Podgórki (z Kurdwanowa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi