rower1025 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Na początek moje bardzo proste pytanie: Co to za obiekt i w którym roku wykonano tę fotografię? (można się pomylić o 5 lat) Przepraszam za słabą jakość skanu. http://img15.imageshack.us/img15/8326/schronamunicyjny.th.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Schron amunicyjny Dłubnia1915 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Wszystko się zgadza, gratuluję :) Następny konkurs w piątek po 20:00. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Piątek 20:00 minęła więc czas zaczynać nowy konkurs. :) Jeżeli ktoś posiada w domku moje źródło to myślę, że w przeciągu kilku minut wyłoni się zwycięzca. :) Pytanie na dziś: Fragment którego obiektu Twierdzy Kraków przedstawia poniższy skan?Oraz dodatkowe (warte dodatkowy 1 pkt) pytanie: Do czego w przeszłości służyło pomieszczenie przedstawione na poniższym skanie? (chodzi mi o to czy była to np. kuchnia forteczna czy może wychodki czy może itp. itd.) Tak więc dziś można zdobyć aż 2 pkt ! Zapraszam do zabawy :) http://img685.imageshack.us/img685/6484/zagadka2t.th.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Fort 52 1/2 S SkotnikiPomieszczenie to miejsce do spania dla żołnierzy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Ma ktoś inne propozycje ? ;)Czekam na wasze pomysły :) Ogłoszenie poprawnej odpowiedzi oraz potencjalnego zwycięzcy bądź zwyciężczyni w niedzielę po południu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość meffisto Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 no właśnie mi też się ze skotnikami skojarzyło... hmm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Widzę, że nie ma więcej chętnych na udzielenie odpowiedzi więc czas ogłosić zwycięzcę. :) Zostaje nim Bartek Kocot - gratuluję. Zgarniasz 2 punkty :) Na zdjęciu rzeczywiście przedstawiony jest fragment fortu 52 1/2 S "Sidzina - Skotniki"Natomiast przedstawione pomieszczenie kiedyś spełniało rolę izby żołnierskiej. :) Proponuję aby zwycięzca zadał następne pytanie konkursowe ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 W którym forcie Twierdzy Kraków zostało zrobione to poniższe zdjęcie? https://lh4.googleusercontent.com/-8SeA3WtayPI/T0TULGH3ZSI/AAAAAAAAEkY/EGldiAMEH2I/s512/img6529d.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 To samo miejsce w wersji letniej ;) http://img205.imageshack.us/img205/9266/zagadkan.jpg ale żeby nie psuć zabawy to nie powiem co to za fort :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Prokocim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Szybkie pytanie - szybka odpowiedż, oczywiście to Fort 50 Prokocim. Krydo, gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Widzę, że reaktywacja konkursu to był strzał w dziesiątkę ;) Sypie się dużo pytań - to najważniejsze ;) Więc na najbliższy konkurs zapraszam we wtorek o 20:00. :) Zaś na następny - w piątek. Wtedy pytanie zada Bartek :) (zostałem przez niego zapewniony) ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Konkursowe pytanie nie będzie już zagadką fotograficzną. :) Zagłębimy się dziś w historię Fortu 52 Borek :) Jak wiadomo w latach 1910-12 rozpoczęła się tam wielka modernizacja. A polecenie na dziś brzmi: Podaj co najmniej dwie zmiany w budowie obiektu, które nastąpiły podczas tej modernizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Będę zgadywał bo do końca nie jestem pewien czy to co wymienie miało miejsce w interesujacym nas okresie, ale:- wyburzenie muru ceglanego z bramą od strony szyi fortu - pozostał tylko blokchaus.- zmiana profilu wałów- dodanie dwóch stanowisk obserwacyjnych - kopuły kufrowe- zdjęcie nasypu ziemnego ze stropu bloku koszarowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Trochę "namieszałeś" w tym zgadywaniu. ;) Ma ktoś inne propozycje ? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Oto moje zdanie: w latach 1910 - 1912 dokonano w Forcie Borek takich oto modernizacji: - usunięto nasyp ziemny na koszarach szyjowych (prawdopodobnie w celu przygotowania stropodachu detonacyjnego, prac tych nigdy nie ukończono i nakryto, prowizorycznym, drewnianym dachem pulpitowym). - wyburzono mur Carnota broniący wjazdu; łączył się z kaponierą szyjową; zastąpiono go pasem sieci kolczastej. - dodano pancerne stanowiska obserwacyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Czyli admin ma taką sama odpowiedź jak ja :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 no taką samą :P ale nic tak nie cieszy oka jak więcej niż jedna osoba biorąca udział w konkursie :mrgreen: Admin ma moje źródło :bone: Punkt zgarnia Krydo ;) a następny konkurs poprowadzi Bartek :) a po konkursie Bartka zapraszam szanownego Krydo do zadania własnego pytania konkursowego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Jakie źródło? Mozna wiedzieć :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Szybki konkurs, chybała łatwy - liczę na szybkie rozwiazanie. Na terenie jakiego fortu Twierdzy Kraków zrobiono to zdjecie? http://images39.fotosik.pl/246/8f38b1e55f768ddf.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Fort 49 1/4 Grębałów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 liczę na szybkie rozwiazanie.Chyba szybciej juz się nie da :D A mam pytanie do autora zagadki. W którym roku zrobiono to zdjęcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Bartek przekopał materiały - brawo. Ale czas postu nie jest czasem odpowiedzi, bo Bartek edytował go. Wtedy tresć brzmiała "jakie zdjecie" :lol: - bo nie umiałem wkleić na forum :oops: Poprawna odpowiedź :idea: Foto zostało zrobione tuz przed przystosowaniem fortu na potrzeby "Przyjaciela konika". Pi razy drzwi gdzieś w latach 80-tych ubiegłego wieku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Dziękuję, za odpowiedź, bo zastanawiało mnie czy zdjęcie jest "teraźniejsze" i sprytnie przerobione czy też naprawdę zrobione przed wieloma latami. W takim razie Bartek zdobywa kolejny punkt i zadaje następne pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi