krychu166 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Witam! Czy ktoś może mi podać nazwy fortów, do których da się wejść, które można zwiedzać "na własną rękę"?Wiem, że jest to fort Prokocim i Kręak oraz Borek.Proszę o dokładniejsze informacje ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Całkowicie dostępne: Bielany, Mydlniki, Sudół, Batowice, Mistrzejowice, Lasówka, Rajsko, Borek, Łapianka, Sidzina (Skotniki Południe). Te forty można zwiedzać tak jak napisałeś na własną rękę, ale są także wyjątki i jeżeli przymkniesz oko na tabliczki "zakaz wstępu" to np. taką Winnice czy Pasternik też zwiedzisz (oczywiście nie w całości) i oczywiście wiele innych Edytowane 12 Stycznia 2014 przez bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychu166 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Dzięki. A te "wiele innych" to jakie :D ?A jak już jesteśmy w temacie, to do "Lunety Warszawskiej" można wejść "ot tak"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Nie wiem skąd to rozróżnienie: wystarczy zobaczyć fort tylko z zewnątrz, a wtedy fortów przybywa :) Kościuszko,Kleparz,Zielonki,Skała,Krzesławice Dodałbym jeszcze dostępne ruiny i szczątki fortów: Bodzów,Lubicz I nie zapominajcie o pomniejszych fortyfikacjach (schrony amunicyjne, kawerny, szańce w Lasku Wolskim), bo ja nie wszystkie je zwiedziłem (lub raz) bo za bardzo pochłonęły mnie same forty :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 to do "Lunety Warszawskiej" można wejść "ot tak"? Kiedyś się dało, choć też różnie bywało :D Ja wszedłem bez problemów, choć jak jest OBECNIE to nie wiem. Niech napisze ktoś co tam był niedawno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hauptmann Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Całkowicie dostępne: Bielany, Mydlniki, Sudół, Batowice, Mistrzejowice, Lasówka, Rajsko, Borek, Łapianka, Sidzina (Skotniki Południe). Te forty można zwiedzać tak jak napisałeś na własną rękę, ale są także wyjątki i jeżeli przymkniesz oko na tabliczki "zakaz wstępu" to np. taką Winnice czy Pasternik też zwiedzisz (oczywiście nie w całości) i oczywiście wiele innychBart Winnica nie jest dostępna, pilnuje jej pewien niezbyt przychylnie nastawiony do "dzikich zwiedzających" pan. Numer do tego Pana 691123266 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychu166 Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Byłem wczoraj koło fortu 12 luneta warszawska i dowiedziałem się następujących rzeczy :- w forcie znajduje się sklep z motocyklami oraz palarnia kawy- otwarte są one (ten sklep i palarnia) poniedziałek - piątek 12:00 - 20:00 , sobota : 9:00 - 14:00W tych godzinach możliwe wejście do obiektu i ewentualne zwiedzanie.Pozdrawiam, krychu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hauptmann Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Byłem wczoraj koło fortu 12 luneta warszawska i dowiedziałem się następujących rzeczy :- w forcie znajduje się sklep z motocyklami oraz palarnia kawy- otwarte są one (ten sklep i palarnia) poniedziałek - piątek 12:00 - 20:00 , sobota : 9:00 - 14:00W tych godzinach możliwe wejście do obiektu i ewentualne zwiedzanie.Pozdrawiam, krychu Tak można ;) w całym nie byłem, ale dostępny jest teren wokół redity, poterna w redicie, i jedna klatka schodowa ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychu166 Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 A obsługa sklepów nie robi problemów osobom, które chcą wymienione elementy fortu zwiedzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychu166 Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Powracając do tematu, to fort Pękowice również jest dostępny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubabrzesko Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Jeśli chodzi o lunete warszawską to najepiej cos kupic i już się nie patrzą krzywo.Ja kupiłem małą paczke kawy i pospacerowalem po forcie bez problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi