Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Czy ktoś może mi podać nazwy fortów, do których da się wejść, które można zwiedzać "na własną rękę"?

Wiem, że jest to fort Prokocim i Kręak oraz Borek.

Proszę o dokładniejsze informacje ;)

Opublikowano (edytowane)
Całkowicie dostępne: Bielany, Mydlniki, Sudół, Batowice, Mistrzejowice, Lasówka, Rajsko, Borek, Łapianka, Sidzina (Skotniki Południe). Te forty można zwiedzać tak jak napisałeś na własną rękę, ale są także wyjątki i jeżeli przymkniesz oko na tabliczki "zakaz wstępu" to np. taką Winnice czy Pasternik też zwiedzisz (oczywiście nie w całości) i oczywiście wiele innych Edytowane przez bart
Opublikowano

Nie wiem skąd to rozróżnienie: wystarczy zobaczyć fort tylko z zewnątrz, a wtedy fortów przybywa :)

Kościuszko,

Kleparz,

Zielonki,

Skała,

Krzesławice

Dodałbym jeszcze dostępne ruiny i szczątki fortów:

Bodzów,

Lubicz

I nie zapominajcie o pomniejszych fortyfikacjach (schrony amunicyjne, kawerny, szańce w Lasku Wolskim), bo ja nie wszystkie je zwiedziłem (lub raz) bo za bardzo pochłonęły mnie same forty :D

Opublikowano

to do "Lunety Warszawskiej" można wejść "ot tak"?

Kiedyś się dało, choć też różnie bywało :D

Ja wszedłem bez problemów, choć jak jest OBECNIE to nie wiem.

Niech napisze ktoś co tam był niedawno...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Całkowicie dostępne: Bielany, Mydlniki, Sudół, Batowice, Mistrzejowice, Lasówka, Rajsko, Borek, Łapianka, Sidzina (Skotniki Południe). Te forty można zwiedzać tak jak napisałeś na własną rękę, ale są także wyjątki i jeżeli przymkniesz oko na tabliczki "zakaz wstępu" to np. taką Winnice czy Pasternik też zwiedzisz (oczywiście nie w całości) i oczywiście wiele innych

Bart Winnica nie jest dostępna, pilnuje jej pewien niezbyt przychylnie nastawiony do "dzikich zwiedzających" pan. Numer do tego Pana 691123266 ;)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Byłem wczoraj koło fortu 12 luneta warszawska i dowiedziałem się następujących rzeczy :

- w forcie znajduje się sklep z motocyklami oraz palarnia kawy

- otwarte są one (ten sklep i palarnia) poniedziałek - piątek 12:00 - 20:00 , sobota : 9:00 - 14:00

W tych godzinach możliwe wejście do obiektu i ewentualne zwiedzanie.

Pozdrawiam, krychu

Opublikowano

Byłem wczoraj koło fortu 12 luneta warszawska i dowiedziałem się następujących rzeczy :

- w forcie znajduje się sklep z motocyklami oraz palarnia kawy

- otwarte są one (ten sklep i palarnia) poniedziałek - piątek 12:00 - 20:00 , sobota : 9:00 - 14:00

W tych godzinach możliwe wejście do obiektu i ewentualne zwiedzanie.

Pozdrawiam, krychu

Tak można ;) w całym nie byłem, ale dostępny jest teren wokół redity, poterna w redicie, i jedna klatka schodowa ;)