Jump to content

Forty otwarte, dostępne do zwiedzania

krychu166
 Share

Recommended Posts

Całkowicie dostępne: Bielany, Mydlniki, Sudół, Batowice, Mistrzejowice, Lasówka, Rajsko, Borek, Łapianka, Sidzina (Skotniki Południe). Te forty można zwiedzać tak jak napisałeś na własną rękę, ale są także wyjątki i jeżeli przymkniesz oko na tabliczki "zakaz wstępu" to np. taką Winnice czy Pasternik też zwiedzisz (oczywiście nie w całości) i oczywiście wiele innych Edited by bart

Nie wiem skąd to rozróżnienie: wystarczy zobaczyć fort tylko z zewnątrz, a wtedy fortów przybywa :)

Kościuszko,

Kleparz,

Zielonki,

Skała,

Krzesławice

Dodałbym jeszcze dostępne ruiny i szczątki fortów:

Bodzów,

Lubicz

I nie zapominajcie o pomniejszych fortyfikacjach (schrony amunicyjne, kawerny, szańce w Lasku Wolskim), bo ja nie wszystkie je zwiedziłem (lub raz) bo za bardzo pochłonęły mnie same forty :D

• 2 weeks later...

Całkowicie dostępne: Bielany, Mydlniki, Sudół, Batowice, Mistrzejowice, Lasówka, Rajsko, Borek, Łapianka, Sidzina (Skotniki Południe). Te forty można zwiedzać tak jak napisałeś na własną rękę, ale są także wyjątki i jeżeli przymkniesz oko na tabliczki "zakaz wstępu" to np. taką Winnice czy Pasternik też zwiedzisz (oczywiście nie w całości) i oczywiście wiele innych

Bart Winnica nie jest dostępna, pilnuje jej pewien niezbyt przychylnie nastawiony do "dzikich zwiedzających" pan. Numer do tego Pana 691123266 ;)

• 4 weeks later...

Byłem wczoraj koło fortu 12 luneta warszawska i dowiedziałem się następujących rzeczy :

- w forcie znajduje się sklep z motocyklami oraz palarnia kawy

- otwarte są one (ten sklep i palarnia) poniedziałek - piątek 12:00 - 20:00 , sobota : 9:00 - 14:00

W tych godzinach możliwe wejście do obiektu i ewentualne zwiedzanie.

Pozdrawiam, krychu

Byłem wczoraj koło fortu 12 luneta warszawska i dowiedziałem się następujących rzeczy :

- w forcie znajduje się sklep z motocyklami oraz palarnia kawy

- otwarte są one (ten sklep i palarnia) poniedziałek - piątek 12:00 - 20:00 , sobota : 9:00 - 14:00

W tych godzinach możliwe wejście do obiektu i ewentualne zwiedzanie.

Pozdrawiam, krychu

Tak można ;) w całym nie byłem, ale dostępny jest teren wokół redity, poterna w redicie, i jedna klatka schodowa ;)