MRu Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 A może to bateria FB36, której pierwsze umocnienia powstawały już w 1864r? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Jeszcze wcześniej. Nota bene, to z rokiem 1864 w kontekście FB 36 (Ostra Góra) to jakieś nieporozumienie, nie wiem kto i skąd to wytrzasnął, ale to na pewno błąd. Bateria 36 pochodzi z lat 1887 - 88. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Podpowiedź - nie w Lasku Wolskim i nie w pierścieniu zewnętrznym trzeba szukać... choć to też popularny teren spacerowy i rekreacyjny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 ostatnia podpowiedź: bateria pochodzi z czasów przygotowań do pierwszej z wojen w dziejach Twierdzy Kraków, wojny, w której Austria nota bene nie brała ostatecznie udziału... Tuż obok tej baterii był szniaec, już go nie ma.... do tego, że go nie ma, przylozył w swoim czasie rękę niejaki Karol Wojtyła Mam nadzieję, że teraz już będzie łatwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 FB 28 Zakrzówek, bodajże 1854/55 rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Brawo! Pytasz :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Miło mi ze w końcu odpowiedziałam ;) Pomogło mi skojarzenie z papieżem, gdyż ostatnio oglądałam zdjęcia podwodne z Zakrzówka, gdzie była tablica pamiątkowa ;) Zdjęcia gorąco polecam ;) Pytam. Kto był autorem planu rozbudowy rdzenia w latach 1854-1856 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Plan przypisywany jest generalnemu dyrektorowi inżynierii gen. Bernardowi Franciszkowii Marii Kabodze (niem. Bernhard Franz Maria Graf von Caboga, chorw. Brno Frano Marijan Kabuźić), rodem z Dubrownika. Zmarł 1855. Rdzeń (wtedy traktowany jako główne obwałowanie obozu warownego) realizowano od 1860, albo nawet 1859. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Natomiast jeśli Ci chodzi o pierścień szańców FS (zbudowanych w lokalizacjach wybranych dla fortów reditowych, których realizacji zaniechano w związku z wybuchem wojny krymskiej), to projekt tego zespołu przypisywany jest pułkownikowi Juliusowi von Wurmbowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Chodziło mi o von Caboga. Pytasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 Zmieniam pytanie bo konkurs nam się znowu przyhaltował, a do końca maja coraz bliżej... Żeby jednak było współcześnie... Który z krakowskich fortów miał, i znów ma, największe związki z lotnictwem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 Jedyne co mi przychodzi na myśl to Borek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 Ja wiem, ja wiem.... Ba :rolleyes: stion V Lubicz - Rondo Mogilskie. A dlaczego? Prezentowana jest teraz wystawa plenerowa w miejscu gdzie kiedyś dumnie stał fort, a teraz pozostały relikty lewej kaponiery potocznie zwanej "kocie uszy" :blink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 (edytowane) Nie no, na manowce okrutne żeście się wybrali :unsure: Chodzi o obiekt związany z lotnictwem jak najbardziej latającym (aczkolwiek niezbyt, hmmm, poważnym, choć z człowiekiem na "pokładzie") - a więc nie Lubicz. Związek owego obiektu z lotnictwem nie ma też charakteru jednorazowego jak w przypadku Borku. Datuje się on co najmniej od lat wczesno - podrugowojennych, potem była spora przerwa, a dziś tam znowu... No właśnie, co tam się dzieje znowu i co to za fort ? :idea: Edytowane 24 Maja 2010 przez kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Chyba wiem, ale niech admin zadecyduje czy w tak krótkim okresie czasu (regulamin) mogę podać kolejna odpowiedź na pytanie. <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Ja osobiście nie widzę przeciwwskazań :biggrin: Ale niech admin zdecyduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Krydo, dawaj dawaj odpowiedż, czas ucieka ;) regulamin zmienię jednak w tym punkcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 No to drugie podejście - fort 53 Bodzów :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Oczywiście. Zaraz po wojnie szybowisko, w koszarach fortu urządzono hangary dla szybowców; od kilku lat miejsce wykorzystywane przez paralotniarzy. Krydo, pytasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Zaraz się pacnę -___-. Przecież byłam tam w sobotę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 (edytowane) Pytanie łatwie i mam nadzieje, że szybko padnie odpowiedź. Z jakiego fortu Twierdzy Kraków pochodzi ten detal i czego jest fragmentem :arrow: Edytowane 25 Maja 2010 przez Krydo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Ożeszszsz.... Jakbym tego mostu przed laty szczegółowo nie focił, to w życiu bym na to nie wpadł, ale i tak nie mam pewności: Detal barierki mostu nad fosą szyjową fortu Łysa Góra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Nooo i jest poprawna odpowiedź. Swoja drogą jestem ciekawy czy jeszcze coś z tego mostu zostało.Kuba pyta :bemused: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 (edytowane) No to kolejne pytanie z dziedziny "współczesność Twierdzy Kraków", dział "wiedza praktyczna": Proszę wymienić które dzieła obronne twierdzy "poległy w starciu z kościołem", tj. zbudowano na nich świątynie. Edytowane 25 Maja 2010 przez kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Baterie w Pasterniku pochłonął cmentarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi