Alka Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 ale może jednak są to schody. w niektórych fortach widziałam zasypane przejścia podziemne... może tak jest tym razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 To nie są zadne schody na miłość boską. Alka, pokazałaś wnętrze jednego ze schronów pogotowia na wale artylerii fortu Prokocim. Dokładniej, to nie jest zasadnicza przestrzeń schronu, tylko taki korytarzyk do podawania amunicji na przyległe stanowisko działowe na wale, poprzez okienko które widać na zdjęciu. Tam nie było podłogi ani nawet wylewki betonowej, tylko klepisko - jakieś matoły zaczęły tam kopać i zrobili w niektórych schronach dziury na chłopa głęboko. Nigdy nie było tam żadnych przejść. Nota bene ciekawe, czego szukali i czy coś znaleźli. Moim zdaniem niewiele, a w każdym razie niewiele rzeczy z czasów austriackich, jeśli w ogóle coś takiego tam było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roygbiv Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Witam, jestem tu nowy i jeszcze nie przepatrzylem wszystkich watkow, ktore mnie interesuja ale mam pytanie czy to miejsce jest jeszcze w takim stanie jak na zdjeciach i gdzie to dokladnie jest? trzeba wejsc do tych lasow tam? http://www.fortyck.pl/fort_50_prokocim.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 9 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 ale mam pytanie czy to miejsce jest jeszcze w takim stanie jak na zdjeciach No niekoniecznie już w takim stanie jak na zdjęciach, które mają już kilka lat :) trzeba wejsc do tych lasow tam? Tak, to nie lasy a skupisko drzew i krzaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atterdag Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Skupisko drzew i krzaków = zadrzewienie :] Trzeba odróżniać je od lasu (który też dzielimy na las o charakterze naturalnym i las produkcyjny) ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zdjęcia z 15.01.2010 r. album z zimowymi fotkami Fortu Prokocim - https://picasaweb.google.com/104866299495462639144/24Styczen2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal1939 Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Wszyscy wiemy w jakim stanie jest F 50 i że w tym momencie jest on zajmowany przez grupy ASGowców, którzy wbrew tego co ktoś tam gdzieś pisał "dewastują" jego teren. Nawet Wojciech, ja i nasz Admin byliśmy świadkami strzelanki w wykonaniu kilku chłopaków od ASG. Nie żebym bronił ASG, ale chyba mylicie ASG z Paintballem. Jak plastikowe kulki mogą niszczyć fort ? Kulki z farbą owszem, ale plastiki ? http://www.fortyck.pl/forty/prokocim098.jpg Mam jeszcze pytanie z jakiego okresu pochodzą widoczne na zdjęciu ślady po pociskach ? W jaki sposób powstały ? Podczas szturmu czy może egzekucji, podobno dokonywały ich ukraińskie oddziały Waffen - SS w trakcie II wojny światowej w fosach fortu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Na kaponierach są ślady z czasów II wojny światowej. Czy to egzekucje? Raczej strzelnica, a ściana kaponiery słuzyła za kulochwyt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Plastiki Mogą obijać obecne w niektórych pomieszczeniach "tynki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal1939 Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Wątpię czy kulka kal. 6 mm o energii kinetycznej poniżej 17 J jest wstanie uszkodzić tynk, ale nigdy nie próbowałem więc się nie kłócę ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 (edytowane) Poszukując kamienia fortecznego natrafiłem na pozostałości po zasiekach 3 zaraz koło słupka w odległości 1 -3 m w kierunku ul. Wielickiej I jeden kilkanaście metrów od słupka w kierunku fortu Tak więc tam na pewno były jakieś umocnienia. Bardzo możliwe że jest tam więcej takich pamiątek, ale krzaczory tam są straszne, a ja dzisiaj byłem w krótkich spodenkach rowerowych :wacko: więc zwiedzanie było raczej ograniczone, a i tak nogi mam jak by mnie stado dzikich kotów napadło :mryellow: Edytowane 28 Kwietnia 2011 przez Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 http://youtu.be/2IS1077K4bk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smok Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 (edytowane) Stare zdjęcie fortu prokocim zagubiony sponson.... Edytowane 3 Czerwca 2012 przez Smok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Stare zdjęcie fortu prokocim zagubiony sponson.... Zagubiony czyli wycięty i pocięty (prawdopodobnie) na złom... A przy okazji informuję: przypadkowi i nieprzypadkowi miłośnicy TK: już 12 stycznia 2013 r. umieszczę nowe zdjęcia oraz materiał video (z dnia 7 stycznia 2013 r.) z Fortu Prokocim. Tym, którym się nudzi, że ZNÓW (to ma być miłośnik? dobre) Prokocim czy inne to sam wybuduj kolejne forty TK :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Fort 50 Prokocim (7.01.13) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Libra Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Ot, za sprawą pewnej wiadomości postanowiłem coś skomentować (cytując wypowiedż fortyck z naszego forumowego ShoutBoxa): wszystko wszystkim ale ta wieża oblężnicza (ups.. widokowa) :BangHead: Pytam się co zostanie dla przyszłych pokoleń, jesli forty zostaną przytłamszone takimi cudeńkami (jak ta wieża widokowa w projekcie autorki), które nie miały nic wspólnego z fortem w swoich dziejach... Opanujcie się projektanci, nawet jeśli to tylko wasza praca dyplomowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hauptmann Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Poszukując kamienia fortecznego natrafiłem na pozostałości po zasiekach 3 zaraz koło słupka w odległości 1 -3 m w kierunku ul. Wielickiej I jeden kilkanaście metrów od słupka w kierunku fortu Tak więc tam na pewno były jakieś umocnienia. Bardzo możliwe że jest tam więcej takich pamiątek, ale krzaczory tam są straszne, a ja dzisiaj byłem w krótkich spodenkach rowerowych http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/wacko.gif więc zwiedzanie było raczej ograniczone, a i tak nogi mam jak by mnie stado dzikich kotów napadło :mryellow: Umocnienia były, są ślady okopów jak się przejdziesz w stronę autostrady w łąki znajdziesz wiele pozostałości po umocnieniach polowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Zdjęcia z 1.02.2014 r. :arrow: album z zimowymi fotkami Fortu Prokocim - https://picasaweb.google.com/104866299495462639144/20140201 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zdjęcia Fort Prokocim (2.04.14)http://www.fortyck.pl/inne_107.htm Video Fort Prokocim (2.04.14) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 27 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Zdjęcia Fort Prokocim (18.07.14)http://www.fortyck.pl/inne_110.htmVideo Fort Prokocim (18.07.14) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriso'74 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Witam wszyskich!Jestem tutaj nowy ale bardzo mnie interesuje historia i ''architektura'' fortu 50. Chodzę tam bardzo często i staram się zrozumieć przeznaczenie pomieszczeń ALE JEST CZĘŚĆ tego fortu której nie można zwiedzać, bojest prawdopodobnie zamurowana. Chodziłem tam bardzo długo i z moich wyliczeń wynika bezsprzecznie, że jest cześć niedostępna. Czy ma ktoś oryginalne i czytelne plany tego fortu z zaznaczonymi pomieszczeniami? Bardzo chętnie spotkam się z kimś kompetentnym, kto wyjaśni mi moje wątpliwości. POZDRAWIAM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriso'74 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zwiedzając ten fort, podchodzę do sprawy zdroworozsądkowo. Staram się zrozumieć potrzeby ludzi, którzy tam stacjonowali a jednocześnie wiem, że czas robi swoje a i wyobraźnia czasami nie wystarczy. Mieszkam nie daleko fortu i mogę spotkać się z każdym, kto zechce pomóc mi w rozwiązaniu kilku ZAGADEK :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frangern Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Czy ma ktoś oryginalne i czytelne plany tego fortu z zaznaczonymi pomieszczeniami? Bardzo chętnie spotkam się z kimś kompetentnym, kto wyjaśni mi moje wątpliwości. Może jakąś podpowiedzią okażą się reprodukcje planów tego fortu, opublikowane w tomie 15 Atlasu Twierdzy Kraków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriso'74 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Może jakąś podpowiedzią okażą się reprodukcje planów tego fortu, opublikowane w tomie 15 Atlasu Twierdzy KrDzięki, poszukam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zdjęcia Fort Prokocim (12.06.15)http://www.fortyck.pl/inne_123.htmVideo Fort Prokocim (12.06.15) Foto i video: Adam Kurelewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi